Новости


Во рамките на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во тек е имплеметација на проектот “ Воведување и спроведување на мерките за Заедничко уредување на пазарите“ финансиран од ИПА на Европската Унија 2015 година со буџет од приближно 900 000 евра и со траење од 26 месеци.

Имплементирањето на овој проект е од голема важност за македонското земјоделство бидејќи истиот ќе придонесе кон зголемување на пазарните можности, економскиот развој и севкупното производтсво во земјоделскиот сектор, истовремено подобрувајќи ја конкурентноста на земјоделскиот сектор во согласност со барањата за пристапување во ЕУ.


3 ноември 2020 година – На 32-та сесија на Регионалната конференција на ФАО за Европа која започна вчера, членките на ФАО од Европа и Централна Азија ги дискутираат предизвиците со кои се соочува регионот во секторот храна и земјоделство, а особено како да се промовираат одржливи земјоделско-прехранбени системи и здрава исхрана, решенија за младите, вработувањето и развојот на руралните области.


Секоја година Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите Нации  (ФАО), го одбележува Светскиот ден на храната на 16 октомври со цел да го одбележи основањето на Организацијата во 1945 година. Годинава се одбележуваат 75 години од нејзиното постоење, во еден исклучителен момент кога земјите ширум светот се справуваат со негативните ефекти на глобалната пандемија „Ковид-19“.


Денеска во село Бојане, Општина Сарај, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа, учествуваше на манифестацијата „Фестивал на грозјето“.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа денеска одржа прв работен состанок со претставници на Делегацијата на Европската Унија.

Фокусот на овој значаен работен состанок беше прогресот на тековните ИПА проекти и идните проекти кои допрва треба да започнат во рамките на МЗШВ.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици