Соопштенија


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денес од градскиот парк во Скопје го најави вториот Национаел саем за храна и пиајлоци – Вкуси ја традицијата, кој оваа година ќе се одржи на 7 октомври со почеток од 11 часот во градскиот парк Скопје.

Националниот саем за храна и пијалоци – Вкуси ја традицијата е во заедничка организација на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Слоу Фуд Македонија, поддржан од Германското друштво за меѓународна соработка ГИЗ.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денеска беше домаќин на генералот на Националната гарда на Вермонт, Григориј Најт, со кого заедно ја посетија винаријата ИМАКО.

Северна Македонија и Вермонт имаат добра соработка, која беше потврдена уште при постатата во мај месец оваа година на министерот Николовски во Вермонт. При тогашната официјалната посета беше договорена соработка меѓу двете земји во делот на младите, како и можност за пласман на македонското вино. Исто така Северна Македонија ќе го црпи позитивното искуство на Вермонт во делот на управувањето и заштитата на шумите од пожари при реализацијата на големата реформа во шумарството која министерството ја започнува.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски денеска оствари работна средба со амбасадорката на Швајцарија, Вероника Хулман.

На средбата министерот Николовски и амбасадорката Хулман разговараа за проектите кои Владата на Швајцарија ги поддржува за развој на македонското земјоделство и руралниот развој.

Министерот Николовски од страна на амбасадорката Хулман беше информиран со деталите за новиот повеќегодишен проект за подземни води, како и за текот на проектите за „Подобрување на пазарната вработливост- IME“ кој се спроведува за поддршка на македонското органско производство и извоз на органски производи од Северна Македонија, на странските пазари.


Младите земјоделци се во фокусот на сите мерки, програми и политики, кои изминативе години ги креира Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Преку Програмата за рурален развој предвидени се две мерки, кои даваат директна поддршка за младите земјоделци од 18 до 40 години, односно мерката 112 „Помош на млади земјоделци за започување на земјоделска дејност“ со грант до 10.000 евра и мерката 113 “Поддршка за поттикнување на земјоделското производство” со грант до 20.000 евра.

Од 2017 година до денес, финансиска поддршка од овие две мерки искористиле вкупно 838 млади земјоделци, од кои 576 млади добиле грант до 10.000 евра, а 262 млади земјоделци добиле грант до 20.000 евра. Овие факти говорат дека како министерство креираме мерки што докажано даваат резутати.

Уште во 2019 година, како министерство предвидовме измени во Законот за земјоделско земјиште, измени преку кој овозможивме младите земјоделци да добијат земја под закуп, при тоа ослободувајќи ги да не плаќаат закупнина во првите три години.


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во соработка со Slow Food Macedonia, а со поддршка од GIZ, оваа година по втор пат го организира Националниот саем за храна и пијалоци – Вкуси ја традицијата.

Вториот Национален саем за храна и пијалоци – Вкуси ја традицијата ќе се одржи на 07 октомври 2023 година (сабота) со почеток од 11 часот во Градскиот парк – Скопје.

На годинешниот саем повеќе од 300 мали производители на храна и пијалоци ќе ги презентираат своите вкусни производи приготвени по традиционални рецепти.

Сите посетители ќе можат на едно да ги видат стотиците успешни приказни релизирани од подршката која ја даваме кон малите производители на храна и пијалоци, младите земјоделци и жените земјоделки.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици