U implementua aksioni "Administrata pastron "

14.12.2019 14:00:00


Punonjësit e administratës publike dhe nëpunësit në Qytetin e Shkupit implementuan sot aksionin "Administrata pastron me organizatën qytetare 'Mos u bëj mbeturinë".

Disa mijë nëpunës shtetëror, së bashku me kryeministrin Zaev dhe të gjithë ministrat në qeveri, në koordinim me aktivistët civilë sot mlodhën mbeturina si rezultat i vendimit të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, që 2 janari i këtij viti të llogaritet si ditë e punuar e cila po këtë vit u  deklarua si një ditë jo pune.

Kryeministri i Qeverisë së Maqedonisë së Veriut dhe anëtarët e kabinetit të tij, si dhe punonjësit e Sekretariatit të Përgjithshëm të Qeverisë, realizuan aksionin në komunën e Butelit, në zonën e Shkollës Fillore Panajot Ginovski dhe në lagjen Butel.

Në një deklaratë për shtyp, Kryeministri Zaev deklaroi se qëllimi i këtij veprimi është fuqizimi i punonjësve të administratës shtetërore nga institucionet e përfshira në aksion për të ndihmuar në procesin e ruajtjes së mjedisit, si detyrë e çdo qytetari, që të promovojë dhe mbrojë mjedisin dhe natyrën në zonën e tyre.

 “Të gjithë kanë të drejtë për një mjedis të shëndetshëm. Por, në të njëjtën kohë, të gjithë janë të detyruar të japin kontributin e tyre në respektimin dhe praktikimin e vazhdueshëm të këtyre parimeve, si kusht për një mjedis të pastër jetese, shëndet më të mirë, cilësi më të mirë dhe jetë më të gjatë të qytetarëve. Shpresojmë që në këtë mënyrë të ndikojmë edhe në vetëdijen e qytetarëve, që t’i mbajmë vendet e pastra pasi të mbarojë aksioni ”, tha kryeministri Zaev, duke shtuar se Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut e kupton plotësisht reagimin e qytetarëve dhe organizatave të shoqërisë civile të lidhura me mbrojtjen e mjedisit jetësor dhe me ajrin e ndotur.

Plani për ajrin e pastër dhe luftën kundër ndotjes së ajrit, tha kryeministri Zaev, janë përparësi strategjike të qeverisë.

"Ne kemi një vullnet të qartë politik për t'u marrë me këtë problem, për të cilin nuk është ndërmarrë asgjë në të kaluarën. Plani parashikon një qasje gjithëpërfshirëse dhe të koordinuar për zbatimin e masave, në partneritet me institucionet qeveritare, organizatat e shoqërisë civile, ndërmarrjet e biznesit dhe organizatat ndërkombëtare, dhe në atë drejtim ftesa jonë për të punuar së bashku për të zgjidhur këto çështje mbetet e hapur ", tha kryeministri Zaev.

Zëvendës kryeministri dhe Ministri i Brendshëm Oliver Spasovski shprehën shpresë se ky veprim do të nxiste nisma të tjera të ngjashme.

 

"Nuk është e rëndësishme që vetëm sot të pastrojmë qytetin. Sot do ta lëmë qytetin të pastër dhe të rregullt për të na kujtuar se çdo kontribut është i rëndësishëm. Por gjëja më e rëndësishme me këtë shembull është inkurajimi i veprimeve të tilla në të ardhmen. Aksioni i dërgon një mesazh çdo qytetari se duhet të kujdeset për mjedisin jetësor dhe të marrë pjesë në iniciativa të tilla ", tha Ministri Spasovski.

Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Jetësor në mënyrë tradicionale ka bashkëpunuar me organizatat joqeveritare, qeveritë lokale dhe të interesuarit e tjerë, tha Ministri Naser Nuredini, të paktën një herë në vit, të kryen veprime kombëtare për pastrimin e mbeturinave në lokacione të ndryshme në vend, në mënyrë që të ndikojë si në vetëdijen ashtu edhe ndjenjat e përgjegjësisë tek  qytetarët ashtu edhe tek institucionet për depozitimin e papërshtatshëm të mbeturinave.

"Kjo është hera e parë që e gjithë administrata masivisht kanë dalur jashtë zyrave, për të mbështetur nismat dhe organizatat qytetare dhe për të mbledhur mbeturina me to, si rezultat i sjelljes sonë të pamatur si ndaj natyrës ashtu edhe ndaj mjedisit urban në të cilin jetojmë. Me këtë aktivitet ne dërgojmë një mesazh të fortë se jemi të gatshëm të kujdesemi për mjedisin jetësor dhe të ballafaqohemi me  ndotjen dhe ndotësit si institucione ashtu edhe si qytetarë të këtij vendi ", tha Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Jetësor Naser Nuredini.

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Mila Jarovska, së bashku me punonjësit e MPPS bashkë me institucionet e tjera brenda MPPS, me Institutin për Standardizim, Komisionin Rregullator të Energjisë dhe Drejtorinë për Mbrojtjen e të Dhënave Personale pastruan hapësirën përreth Muzeut të Artit Bashkëkohor, ku më pas aksioni vazhdoi në bregun e Vardarit në të ashtuquajturën lagja e kartonit.

“Në 14 familje ose rreth 80 vetë që qëndruan këtu me strehimin ju siguruam vendbanim të ngrohtë dhe të duhur  në institucionet e MPPS. Jo vetëm që pastrojmë hapësirën, por sigurojmë një shtëpi të ngrohtë për ata që jetuan nën qiell të hapur dhe e kalojnë dimrin në ndërtime të ngurta. Në të njëjtën kohë, fëmijët do të marrin kujdesin e përditshëm dhe ne do të përfshijmë familje në sistemin e mbrojtjes sociale ", tha Sharovska.

Damjan Mançevski, Ministri i Shoqërisë së Informacionit dhe Administratës, në fjalinë e tij për mediat mbi aksionin, tha se pastrimi i qytetit, ngritja e vetëdijes publike për mjedisin është në interes të çdo qytetari dhe se vetëm me përfshirje të përbashkët mund ta ruajmë mjedisin.

"Ne presim që pasi të mbushim qindra qese me  mbeturina, do të mendojmë dy herë të nesërmen para se të hedhim përsëri. Duhet të kujdesemi së bashku, që këto vende të qëndrojnë të pastërta edhe pas ditës së sotme"tha Mançevski.

Qyteti i Shkupit, kryebashkiaku Petre Shilegov dhe bashkëpunëtorët e tij, së bashku me Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale, morën pjesë në pastrimin e objekteve të ndërtesave të automjeteve të makinave të zhvendosura në rrotulluesin e Vardarit, i cili është renditur si një nga vendet ku shpesh kryhet djegia e paligjshme e mbeturinave. dhe kontribuojnë në ndotjen e ajrit të ambientit.

"Ky është pastrimi i dytë i këtij lokacioni në dy vitet e fundit, dhe zhvendosja e njerëzve që jetojnë në këtë lagje të egër. Për këtë qëllim, kësaj radhe, përveç zhvendosjes së tyre, vendosëm të pastrojmë plotësisht hapësirën, në mënyrë që të parandalojmë kthimin e tyre tek banorët e këtij vendbanimi, të cilët tashmë ishin pajisur me dhoma të përshtatshme jetese.

Aksioni Administra pastron me organiziatën qytetare  Mos u bëj mbeturinë ndihmoi dhe në të morën pjesë më tepër ambasada në vend, dhe u implementua  në lokacionet e Saraj - Treska, Akvadukt dhe kanalit Momin Potok, KK Boris Trajkovski, Kale, Muzeu i Artit Bashkëkohor, etj. Kazermat Ilinden, Bulevardi Jugor, Rruga Bihacka, Gjimnazi Sportiv MM Brico, Hekurudha dhe Stacioni i Autobusëve, Rruga Xhon Kenedi, Kuvendi, Rruga e Maqedonisë, MKC dhe MRTV, Kazerma Goce Delcev, Rruga Ferid Bairam (Lagja e Butelit), Rruga Aleksandar Urdarevski, Spitali Evropian i Syve-Jurija, si dhe në shumë komuna në të gjithë republikën.

Të punësuarit e Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, së bashku me Ministrin Traian Dimkovski, pastruan rrugën Aleksandar Urdarevski në Komunën e Butelit, duke mbushur shumë qese me mbeturina letre dhe plastike. Prania masive e punonjësve ishte një shenjë e ndërgjegjësimit të lartë për nevojën për të jetuar në një mjedis të pastër, i cili duhet të mbetet i tillë edhe në të ardhmen.

 

 

Share