Dimkovski: Vazhdon rruga zhvillimore e Komunës së Prespës, si një nga komunat më bujqësore

25.12.2019 15:00:00


Sot Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave Trajan Dimkovski zhvilloi një takim pune me kryetarin e Komunës së Prespës, Zhivko Gosharevski.

Ministri Dimkovski njoftoi ndërtimin e një qendre shpërndarjeje dhe blerjeje me vlerë afro 6 milion euro me mbështetjen e Bankës Botërore, në kuadër të projektit "Modernizimi i Bujqësisë". Ndërtimi i një qendre moderne të shpërndarjes dhe blerjes në Prespë është e nevojshme për të kapërcyer problemin e ruajtjes së produkteve bujqësore, kryesisht mollë që do të çojnë në prodhim dhe komercializëm të standardizuar në tregun e brendshëm dhe ndërkombëtar. Ruajtja, cilësia dhe paketimi i produkteve bujqësore do të jenë në përputhje me cilësitë e standardeve ndërkombëtare, duke sjellë kështu Komunën e Prespës dhe prodhimin bujqësor më afër tregjeve evropiane. Në kuadër të këtij projekti, ekziston edhe mundësia e sigurimit të dy kamionëve ftohës (30 tonë).

Në këtë takim pune gjithashtu u njoftua aktivizimi I nën-masës Shërbime me aeroplanë për krijimin e reve artificiale për parandalimin e katastrofave natyrore dhe ngjarjeve të pafavorshme klimatike për të lashtat bujqësore. Për këtë qëllim, 70 milion denarë janë siguruar nga Programi i Zhvillimit Rural. Tenderi për prokurimin do të shpallet nga Zyra Hidrometeorologjike në Janar, dhe pritet që nga Prilli të ketë mbrojtje nga breshëri në territorin e të gjithë vendit.

 “Fermerëve të komunës së Prespës këtë vit u janë paguan mbi 6 milion euro dhe gjithashtu, ne presim që vitin e ardhshëm të fillohet me pagimin për sipërfaqet për hektar. Një lajm i mirë, është edhe qendra e shpërndarjes dhe blerjes që do të ndërtohet këtu në Prespë. Vetëm disa javë përpara se të përfundonin negociatat përfundimtare me Bankën Botërore, për vitin e ardhshëm, Programi i Zhvillimit Rural ndan fonde për aeroplanët për mbjelljen e reve artificiale, të cilat do të zvogëlojnë dëmet dhe do të përmirësojnë cilësinë e rendimentit "- deklaroi Dimkovski

 Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, në Programin e Pagesave Direkte për vitin 2019, rriti subvencionet për mirëmbajtjen e plantacioneve nga 33,000 denarë në 41,000 denarë për hektar, dhe për pemëtarët që kanë nga 1 deri në 5 hektarë mbështetje. u rrit nga 39.600 në 50,000 denarë për hektar. Subvencione shtesë më të larta 15% u jepen pemëtarëve që kanë të mjellura  në zona me mundësi të kufizuara mbi 700 metra mbi nivelin e detit, dhe kjo subvencion për kategoritë e zhvillimit arrin 57.500 denarë për hektar.

E gjithë kjo tregon për kujdesin që Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomia e Ujërave kryen për zhvillimin e zonave bujqësore dhe përmes masave të ndryshme siguron kushte për prodhimtari moderne dhe konkurruese bujqësore.

 

Share