Festimi i Ditës Botërore të Ushqimit, 16 Tetor 2020 "Dining Film Festival" - Ushqim në kuadër

16.10.2020 20:30:00


Çdo vit, Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara (FAO) feston Ditën Botërore të Ushqimit më 16 Tetor, si ditë e shënuar dhe për nder të themelimit të Organizatës më 1945. Këtë vit kremtohet 75 vjetori i ekzistencës së saj, në një moment të jashtëzakonshëm kur vendet në të gjithë botën po përballen me efektet negative të pandemisë globale "COVID-19".

Më shumë se 150 vende të botës, përfshirë edhe Maqedoninë e Veriut, po bashkohen për të shënuar këtë ditë në mënyrë që të promovojnë ndërgjegjësimin dhe veprimin global për ata që vuajnë nga uria dhe nevojën për të siguruar ushqim të shëndetshëm për të gjithë.

 

Dita Botërore e Ushqimit e këtij viti kërkon veprim më të fuqishëm për të arritur qëllimin #WorldWithoutGladness (BotëPaUri) dhe ushqim më të mirë deri në vitin 2030, përmes partneriteteve dhe bashkëpunimeve më të forta për të transformuar sistemet tona ushqimore, për të ndryshuar mënyrën me të cilën prodhojmë, përpunojmë, konsumojmë dhe harxhojmë ushqimin.

Pikërisht me rastin e Ditës Botërore të Ushqimit, sot, në Kinotekën e Maqedonisë, FAO dhe Slow Food Vodno organizojnë Festivalin e parë të Filmit Ushqimor "Dining Film Festival", nën moton "Të rritemi, të ushqehemi, të përmbahemi së bashku - Veprimet tona janë e ardhmja jonë."

Përmes disa dokumentarëve të shkurtër dhe katër me metrazh të gjatë, Festivali i Filmit Ushqimor dërgon një mesazh në lidhje me rëndësinë e prodhuesve vendorë të ushqimit, ruajtjen e biodiversitetit dhe mbrojtjen e mjedisit. Repertori i festivalit të filmit përfshin filmin "Në tryezën në… Maqedoni" nga Mirjana Momiroviq, "Liqeni i Mollës" nga Tamara Kotevska dhe Ljubomir Stefanov, "Slow Food Story" nga Stefano Sardo dhe "Djemtë nga Barolo" nga Paolo Casalis dhe Ticiano Gaja , si dhe disa video përshkrime të FAO-s që përqendrohen në rëndësinë e rritjes së rezistencës dhe qëndrueshmërisë së sistemeve ushqimore dhe sigurimin e ushqimit të përballueshëm dhe të shëndetshëm për të gjithë.

Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave Arjanit Hoxha, në fjalën e tij përshëndetëse në këtë event tha se më shumë se kurrë jemi të vetëdijshëm për rëndësinë dhe punën e prodhuesve vendorë të ushqimit. Sipas tij, sigurimi i ushqimit cilësor dhe të sigurt është më i rëndësishmi, veçanërisht në kushte të këtilla të vështira siç është pandemia Covid 19. Ai theksoi se Republika e Maqedonisë së Veriut, si pjesë e familjes së madhe të Kombeve të Bashkuara dhe anëtare e FAO, do të mbetet e përkushtuar në zbatimin e projekteve dhe programeve që synojnë zvogëlimin e varfërisë dhe përmirësimin e standardit të jetesës së popullsisë në zonat rurale, në mënyrë që të arrihen qëllimet për zhvillim të qëndrueshëm dhe aderim në Bashkimin Evropian.

Qëllimi i "Dining Festival Film" është të edukojë njerëzit përmes filmit - të fillojnë të mendojnë shumë më thelbësisht për ushqimin dhe zgjedhjet që ata bëjnë çdo ditë, jo vetëm për veten e tyre por edhe për planetin tonë. Por, ka edhe qëllim që të motivojmë, dmth të inkurajojë producentët të dokumentojnë historitë e prodhuesve tanë lokalë të cilët kanë diçka për të thënë dhe për të përçuar, tha Marjan Kostadinovski nga Slow Food Vodno.

Dita Botërore e Ushqimit e këtij viti nuk është një ditë e zakonshme. Vjen në një kohë kur bota po lufton me pandeminë KOVID-19, e cila ka ekspozuar brishtësinë e sistemeve tona agro-ushqimore, po na kërcënon të fut në vuajtje nga uria miliona të tjerë, kurse tek shumica prej nesh zgjoi respektin për ushqimin - atë që disa e marrin të gatshëm, kurse një shumice tjetre i mungon; por gjithashtu zbuloi edhe mundësi të reja për transformimin e sistemit agro-ushqimor që doli jashtë ekuilibrit.

Në fjalimin e saj në ngjarje, Koordinatorja e Përhershme e Kombeve të Bashkuara në Republikën e Maqedonisë së Veriut, Rosana Duxhak, theksoi se ushqimi është thelbi i jetës dhe themeli i kulturave dhe komuniteteve tona. Sigurimi i qasjes së sigurt deri tek ushqimi i sigurt dhe i shëndetshëm është dhe do të vazhdojë të jetë pjesë thelbësore e përgjigjes ndaj COVID-19, veçanërisht ndaj më të varfërve dhe më të rrezikuarve që janë më të goditur nga pandemia dhe që do të preken edhe më shumë nga goditjet ekonomike si pasojë e kësaj.

Sipas Duxhak, ne mund të përballemi me COVID-19 nëse veprojmë së bashku! Ajo shtoi se është koha për të rritur rezistencën e sistemeve ushqimore për të mbijetuar sfidën e ardhshme, duke ua mundësuar inovacionin, dixhitalizimin dhe tregtinë elektronike punëtorëve të zinxhirit ushqimor dhe fermave të vogla në të gjithë botën, të cilat prodhojnë rreth 80 përqindja e ushqimit globalisht.

Nabil Gangi, Zëvendës Përfaqësuesi Rajonal i FAO për Evropën dhe Azinë Qendrore, përmes një video-mesazhi ka thënë se në këto 75 vjet të ekzistencës së FAO-s, bota ka bërë hapa të mëdha në luftën kundër varfërisë, urisë dhe kequshqyerjes. "Prodhimi bujqësor dhe sistemet ushqimore janë gjithashtu shumë të përparuara. Por sidoqoftë, shumë njerëz ende janë kategori e prekshme e kësaj dukurie. Edhe para pandemisë, më shumë se 2 miliardë njerëz nuk kishin qasje të rregullt në ushqim të sigurt dhe ushqyes dhe pothuajse 700 milion njerëz shkojnë në shtrat për të fjetur të uritur.", ka shtuar ai.

Sipas Gangi, pandemia COVID-19 i ka rënduar këto sfida - duke na kujtuar se siguria e ushqimit dhe një dietë e shëndetshme dhe ushqyese janë të rëndësishme për të gjithë ne. Ai vuri në dukje se Dita Botërore e Ushqimit e këtij viti u kushtohet heronjëve tanë të ushqimit - fermerëve dhe punëtorëve në të gjithë sistemin ushqimor - të cilët, edhe në rrethana jashtëzakonisht të vështira, siç është pandemia aktuale COVID-19, sigurohen që ushqimi të arrijë nga ferma në tryezat tona. Ai gjithashtu theksoi se më shumë se kurrë, qeveritë, sektori privat, individët duhet të investojnë në zgjidhje inovative, partneritete të forta dhe veprime sistematike për të sjellë ushqim për ata që kanë nevojë për ushqim dhe për ta përmirësuar për ata që e kanë ushqimin.

Sot ne festojmë për heronjtë e ushqimit dhe u bëjmë thirrje të gjithëve që të bëhen heronj të ushqimi. Të gjithë kemi një rol për të luajtur në realizimin e vizionit për një botë pa uri dhe për një botë pa kequshqyerje. Ne nuk duhet të dëmtojmë zakonet tona të qëndrueshme në kohë krizash. Ne mund të rritemi, të ushqehemi dhe të mbështetemi në  botën tonë - BASHKË VEPRIMET TONA JANË  E ARDHMJA JONË - ky është mesazhi i dërguar nga Dita Botërore e Ushqimit këtë vit nga Shkupi.

Share