Запленети 68 мрежи во акција против рибокрадци на Охридското езер

02.11.2018 15:32:00


На ден 01.11.2018 година, Државниот инспекторат за земјоделство организираше акција за спречување на рибокрадци. Акцијата се одвиваше со поддршка на припадниците на езерската полиција од СВР Охрид, а беше иницирана од сознанијата дека во водите на Охридското езеро се врши масовно рибокрадење, особено во регионот на селата Калишта, Радожда, Пештани.

Целта на акцијата е сузбивање на погоре наведените состојби. Запленети се вкупно 346 парчиња охридска белвица со вкупна тежина од 36.5 кг. Одземени се 68 рибарски мрежи со димензии на окца од 26x26 мм со вкупна должина од 3400 м и 6 мрежи за лов на јагула со димензии на окца 32x32 или вкупно 300 м.

Воедно запленети се и 20 мрежи за лов на белвица со димензии 28X28 мм со вкупна должина од 1000м. Овие мрежи се во сопственост од познат сторител.

При чистење на белвичарските мрежи беа извадени 20 парчиња подмладок од охридска пастрмка, со тежина од 150 до 200 гр кои беа внимателно извадени и вратени во Охридското езеро.

Сакаме да потенцираме дека успешноста на овој надзор – контрола се должи на несебичното залагање на секое овластено лице од ДИЗ, припадниците на езерската полиција, како и високиот степен на дискреција при организирање на истата.

Share


Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици