Соопштенија

Северна Македонија се приклучи на Европската советодавна комисија за рибарство и аквакултура

03.06.2023

Северна Македонија како 37 членка се приклучи кон Европската советодавна комисија за рибарство и аквакултура (EIFAAC) на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО). Mинистерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски го информираше за одлуката генералниот директор на ФАО, Ку Донгју. – Македонскиот сектор за рибарство и аквакултура е мал, но важен за земјата, со производство на риба од околу 2.500 тони годишно. Аквакултурното производство првенст...

Прочитај повеќе >

Исплатени околу 290 милиони денари дополнителни субвенции за овоштарство кон 10.604 корисници

01.06.2023

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги информира земјоделците дека Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и рурланиот развој изврши исплата за дополнителни директни плаќања од подмерка 1.7 по обработлива земјоделска површина за одделни овошни видови. Исплатата е реализирана кон 10.604 корисници во висина од 286.673.118,00 денари. Како корисници на оваа подмерка се јавуваат земјоделските стопанства што имаат засадени површини со следниве ...

Прочитај повеќе >
Јавни Огласи

Јавен оглас за ангажирање на практиканти број 02/2023

31.05.2023

Врз основа на член 11 од Законот за административни службеници (,,Службен весник на РМ,, број 27/2014, 199/2014, 48/2015, 154/2015, 05/2016, 142/2016, 11/2018 и ,,Службен весник на РСМ,, број 275/2019, 14/2020, 215/2021 и 99/2022),  а во врска со член 7 став (1) од Законот за практикантство (“Службен весник на Република Северна Македонија” број 98/2019 и 103/2021) и Јавниот оглас за ангажирање практиканти во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство број 02/2023...

Прочитај повеќе >

ЈАВЕН ПОВИК за прибирање на барања за финансиска поддршка за микро земјоделски производители на алкохолни пијалаци од Програмата за финансирање на микро земјоделски производители на вино и алкохолни пијалаци за 2023 година

29.05.2023

Согласно програмата за финансирање на микро земјоделски производители на вино и алкохолни пијалаци за 2023 година („Службен весник на Република Северна Македонија" бр. 32 /23), Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство објавува ЈАВЕН ПОВИК за прибирање на барања за финансиска поддршка за микро земјоделски производители на алкохолни пијалаци од Програмата за финансирање на микро земјоделски производители на вино и алкохолни пијалаци за 2023 година. Повеќе за јавниот по...

Прочитај повеќе >
Новости

Отворен првиот ЈАВЕН ПОВИК за новата мерка Бизнис план во земјоделството

11.05.2023

Oбјавен првиот јавен повик за Mерката „Инвестиции во модернизација на земјоделските стопанствa“ или популарно наречена мерка „Бизнис план“ од Програмата за рурален развој, која ја воведовме за прв пат како дел од најголемата земјоделска реформа.  Повеќе за јавниот повик, деталите, начините и критериумите за аплицирање може да ги прочитате во документите во прилог.   ...

Прочитај повеќе >

Со поддршка од Светска Банка презентиран извештајот „Зелен развој на секторот земјоделство“

08.05.2023

Во организација на Светска Банка и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопнатсво, денеска во Скопје се одржа настан на кој беше промовиран извештајот „Зелен развој на секторот земјоделство во Република Северна Македонија“ кој ги презентира потенцијалите на македонскиот земјоделски сектор и ги истражува неопходните активности што треба да се преземат за успешен зелен развој. На настанот присуствуваа претставници на Светска банка, Европската Унија, државните институции, а...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици