Соопштенија

Министерот Николовски на средба со младите практиканти ангажирани во секторите на министерството

21.09.2023

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска оствари средба со практикантие, млади успешни стуеднти, кои се ангажирани во рамки на министерството. На денешната средба министерот Николовски заедно со практикантите разговоараше за досегашното искуство кое го стекнале преку овој процес и придиобивките од директниот контакт со мерките, програмите и политиките од министерството. „Мојата лична заложба е да ги задржиме младите д...

Прочитај повеќе >

За прв пат од оваа година, авансна исплата во износ од 40% за младите кои ќе добијат грант за мерката „Млад земјоделец“

20.09.2023

Во тек  е јавниот повик за Мерката 112 „Помош на млади земјоделци за започнување на земјоделска дејност“ позната како мерка  „Млад земјоделец“ од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Мерката овозможува финансиска поддршка во форма на грант до 600.000,00 денари од прифатливите трошоци по поединечен корисник. Новина од оваа година, која ја воведуваме за прв пат е авансна испл...

Прочитај повеќе >
Јавни Огласи

Оглас за специфична набавка Барање за прибирање понуди за неконсултантски услуги (БПП)

21.09.2023

Нарачател: Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) Проект: Проект за модернизација на земјоделството Наслов на Договорот: Набавка на неконсултантски услуги за подобрување на квалитетот на податоците за земјоделско земјиште во државна сопственост - поделба на парцели во сосопственост Држава: Република Северна Македонија Заем бр.: 9037-MK БПП бр.: AMP-TS-БПП-C2.2-1 Oбјавено на: 21.09.2023 година 1. Владата на Република Северна Македонија доби финансирање од Светска б...

Прочитај повеќе >

Јавен повик за доставување на барања за користење на средства по мерка 1 и мерка 7 од ИПАРД 3 програмата

01.09.2023

Објавен е првиот јавен повик од ИПАРД 3 програмата за доставување на барање за користење на средства по мерка1 – Инвестиции во основни средства на земјоделски стопанства и мерка 7 - Диверзификација на фарми и развој на бизниси. Вкупната вредност за инвестиции која на располагање се става со приот јавен повик за двете мерки изнесува 30 милиони евра.  Корисникот треба да пополни и поднесе Барање за користење средства од ИПАРД Програмата 2021-2027 за поединечна мерка, Деловен План ...

Прочитај повеќе >
Новости

Бабовски: Овошјето и зеленчукот се безбедни, ширење лажна паника е кривично дело

05.06.2023

Краставица, млад кромид, пиперка и домат – сите овие зеленчуци се безбедни за јадење, тврди директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Николче Бабовски.  На денешната прес-конференција директорот Бабовски ги негираше обвинувањата од Цветан Трипуновски, претседател на Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство во ВМРО-ДПМНЕ, кој рече дека при контрола на овие зеленчуци имало зголемено присуство на пестициди. Бабовски рече: „За жал, некој се декларира како демо...

Прочитај повеќе >

Отворен првиот ЈАВЕН ПОВИК за новата мерка Бизнис план во земјоделството

11.05.2023

Oбјавен првиот јавен повик за Mерката „Инвестиции во модернизација на земјоделските стопанствa“ или популарно наречена мерка „Бизнис план“ од Програмата за рурален развој, која ја воведовме за прв пат како дел од најголемата земјоделска реформа.  Повеќе за јавниот повик, деталите, начините и критериумите за аплицирање може да ги прочитате во документите во прилог.   ...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици