Соопштенија

МЗШВ: Комисијата за земјоделство на Собранието, веднаш да ги разгледа измените на Законот за земјоделското земјиште со цел решавање на правото на аплицирање за субвенции на 200 земјоделски стопанства, 01.03.2024

01.03.2024

Во прилог ја споделуваме реакцијата на министерот за земјоделство, шумарство и водостопнство, Љупчо Николовски во врска со објавата на социјалните мрежи кај дополнителниот заменик министер Цветан Трипуновски, дека „Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги раскинало договорите за закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост, наместо да ги продолжи“. Во интерес на точно информирање на јавноста во однос на постапката за продолжување на договорите за закуп, ...

Прочитај повеќе >

Почнуваме нов проект, решаваме децениски проблем на 2000 земјоделски семејства од пелагонискиот регион

01.03.2024

Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, беше во работна посета на Битола и оствари средба со земјоделци од пелагонискиот регион. На средбата министерот Николовски го најави  почетокот на новиот проект со кој ќе решиме децениски проблем за 2000 земјоделски семејства од пелагонискиот регион. Дваесет години наназад, земјоделците не беа во можност да ги користат нивните парцели вратени со денационализација, бидејќи се заглавени во средина, помеѓу...

Прочитај повеќе >
Јавни Огласи

REQUEST FOR EXPRESSIONS OF INTEREST (CONSULTING SERVICES – FIRMS SELECTION)

20.02.2024

REQUEST FOR EXPRESSIONS OF INTEREST (CONSULTING SERVICES – FIRMS SELECTION)   Republic of North Macedonia Ministry of Agriculture, Forestry and Water Economy  AGRICULTURE MODERNIZATION PROJECT Loan No.: 9037 – MK   Reference No. AMP-CS-CQS-C2.3-3 Assignment Title: Consulting Services for the Supervision of Construction of the ABP facility and Equipment Installation within the Facility in Rosoman, Municipality o...

Прочитај повеќе >

ЈАВЕН КОНКУРС за давател на јавни услуги спроведување на мерки и активности од Програмата за заштита на биолошката разновидност во сточарството од 2018 до 2024 година за 2024 година

14.02.2024

Врз основа на член 56 од Законот за зоотехника (,,Службен весник на РСМ” бр.87/23), Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство обjавува ЈАВЕН КОНКУРС за давател  на јавни услуги спроведување на мерки и активности од Програмата за заштита на биолошката разновидност во сточарството од 2018 до 2024 година за 2024 година. Повеќе за јавниот конкурс прочитајте во документот во прилог....

Прочитај повеќе >
Новости

Бабовски: Овошјето и зеленчукот се безбедни, ширење лажна паника е кривично дело

05.06.2023

Краставица, млад кромид, пиперка и домат – сите овие зеленчуци се безбедни за јадење, тврди директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Николче Бабовски.  На денешната прес-конференција директорот Бабовски ги негираше обвинувањата од Цветан Трипуновски, претседател на Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство во ВМРО-ДПМНЕ, кој рече дека при контрола на овие зеленчуци имало зголемено присуство на пестициди. Бабовски рече: „За жал, некој се декларира како демо...

Прочитај повеќе >

Отворен првиот ЈАВЕН ПОВИК за новата мерка Бизнис план во земјоделството

11.05.2023

Oбјавен првиот јавен повик за Mерката „Инвестиции во модернизација на земјоделските стопанствa“ или популарно наречена мерка „Бизнис план“ од Програмата за рурален развој, која ја воведовме за прв пат како дел од најголемата земјоделска реформа.  Повеќе за јавниот повик, деталите, начините и критериумите за аплицирање може да ги прочитате во документите во прилог.   ...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици