Соопштенија

Министерот Николовски во посета на земјоделското семејство Давитковски од село Милино, успешни корисници на поддршка преку ИПАРД 2 програмата

17.04.2024

Земја лидер во регионот во реализација на ИПАРД 2 програмата, со над 2.100 реализирани договори и искористени скоро 100% од средствата, односно 59,7 милиони евра. Земјоделците денес повторно имаат довреба во институциите. Знаат дека со нас како министерство добиваат фер и еднаква шанса, истакна министерот Љупчо Николовски при денешната средба на земјоделците од општина Лозово. Нашата лидерска позиција ја потврдивме и со успешното започнување на новата ИПАРД 3 програма и први во регион...

Прочитај повеќе >

Министерот Николовски заедно со земјоделците од Свети Николе денес ги потпишаа првите договори за продолжување на закупот на земјоделско земјиште – даденото ветување го исполнивме

16.04.2024

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, денеска во Свети Николе оствари средба со земјоделците, на која што заедно со земјоделците ги потпишаа првите договори, за продолжување на закуп на земјоделско земјиште во Свети Николе. „Денеска сме тука токму да го испорачаме и решението, односно на земјоделците да ги доделиме  првите договори, кои што треба да ги потпишат. Во овој период службите на министерството и...

Прочитај повеќе >
Јавни Огласи

REQUEST FOR EXPRESSIONS OF INTEREST (CONSULTING SERVICES – FIRMS SELECTION)

20.02.2024

REQUEST FOR EXPRESSIONS OF INTEREST (CONSULTING SERVICES – FIRMS SELECTION)   Republic of North Macedonia Ministry of Agriculture, Forestry and Water Economy  AGRICULTURE MODERNIZATION PROJECT Loan No.: 9037 – MK   Reference No. AMP-CS-CQS-C2.3-3 Assignment Title: Consulting Services for the Supervision of Construction of the ABP facility and Equipment Installation within the Facility in Rosoman, Municipality o...

Прочитај повеќе >

ЈАВЕН КОНКУРС за давател на јавни услуги спроведување на мерки и активности од Програмата за заштита на биолошката разновидност во сточарството од 2018 до 2024 година за 2024 година

14.02.2024

Врз основа на член 56 од Законот за зоотехника (,,Службен весник на РСМ” бр.87/23), Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство обjавува ЈАВЕН КОНКУРС за давател  на јавни услуги спроведување на мерки и активности од Програмата за заштита на биолошката разновидност во сточарството од 2018 до 2024 година за 2024 година. Повеќе за јавниот конкурс прочитајте во документот во прилог....

Прочитај повеќе >
Новости

Бабовски: Овошјето и зеленчукот се безбедни, ширење лажна паника е кривично дело

05.06.2023

Краставица, млад кромид, пиперка и домат – сите овие зеленчуци се безбедни за јадење, тврди директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Николче Бабовски.  На денешната прес-конференција директорот Бабовски ги негираше обвинувањата од Цветан Трипуновски, претседател на Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство во ВМРО-ДПМНЕ, кој рече дека при контрола на овие зеленчуци имало зголемено присуство на пестициди. Бабовски рече: „За жал, некој се декларира како демо...

Прочитај повеќе >

Отворен првиот ЈАВЕН ПОВИК за новата мерка Бизнис план во земјоделството

11.05.2023

Oбјавен првиот јавен повик за Mерката „Инвестиции во модернизација на земјоделските стопанствa“ или популарно наречена мерка „Бизнис план“ од Програмата за рурален развој, која ја воведовме за прв пат како дел од најголемата земјоделска реформа.  Повеќе за јавниот повик, деталите, начините и критериумите за аплицирање може да ги прочитате во документите во прилог.   ...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици