1. Закон за квалитетот на земјоделските производи
2. Правилник за поблиските услови и начинот за складирање и чување на брашното
3. Правилник за начинот и видот на пакувањата на брашна и условите за ставање во промет на брашното во рефусна состојба
4. Правилник за формата и содржината на обрасците за поднесување на месечни извештаи и годишен извештај за складираните брашна
5. Правилник за изменување на правилникот за формата и содржината на обрасците за поднесување на месечни извештаи и годишен извештај за складираните брашна
6. Правилник за минималните услови за ставање во промет, квалитетот и типовите на брашно, начинот и методите на земање на мостри, како и методите за анализа на квалитетот на брашното
7. Правилник за формата и содржината на барањето за овластување на лаборатории за вршење на анализа и суперанализа на земените примероци за контрола на квалитетот на брашното како и формата и содржината на барањето заради недонесувањето на решение за овластување на лаборатории за вршење на анализа и суперанализа на земените примероци за контрола на квалитетот на брашно, односно недонесување на решение за одбивање на барањето за донесување на решение за овластување
8. Правилник за формата и содржината на барањето за издавање на контролната марка, формата и содржината на контролната марка, начинот на нејзиното издавање, формата, содржината и начинот на водењето на евиденцијата за издадени и искористени контролни марки за означување на брашното кое се става во промет
9. Правилник за дополнување на правилникот за формата и содржината на барањето за издавање на контролната марка, формата и содржината на контролната марка, начинот на нејзиното издавање, формата, содржината и начинот на водењето на евиденцијата за издадени и искористени контролни марки за означување на брашното кое се става во промет
10. Правилник за изменување на правилникот за формата и содржината на барањето за издавање на контролна марка, формата и содржината на контролната марка, начинот на нејзино издавање, формата, содржината и начинот на водењето на евиденцијата за издадени и искористени контролни марки за означување на брашното кое се става во промет
11. Правилник за изменување на правилникот за формата и содржината на барањето за издавање на контролна марка, формата и содржината на контролната марка, начинот на нејзино издавање, формата, содржината и начинот на водењето на евиденцијата за издадени и искористени контролни марки за означување на брашното кое се става во промет
12. Правилник за изменување на правилникот за формата и содржината на барањето за издавање на контролната марка, формата и содржината на контролната марка, начинот на нејзиното издавање, формата, содржината и начинот на водењето на евиденцијата за издадени и искористени контролни марки за означување на брашното кое се става во промет
13. Правилник за изменување на правилникот за формата и содржината на барањето за издавање на контролната марка, формата и содржината на контролната марка, начинот на нејзиното издавање, формата, содржината и начинот на водењето на евиденцијата за издадени и искористени контролни марки за означување на брашното кое се става во промет
14. Правилник за изменување на правилникот за формата и содржината на барањето за издавање на контролната марка, формата и содржината на контролната марка, начинот на нејзиното издавање, формата, содржината и начинот на водењето на евиденцијата за издадени и искористени контролни марки за означување на брашното кое се става во промет
15. Правилник за начинот на работа на стручната комисија за спроведување на постапка за регистрирање на заштитени ознаки на земјоделски и прехранбени производи
16. Правилник за формата, содржината и начинот на поднесување на барањето за поништување на решението за регистрација (*)
17. Правилник за трошоците во постапката за регистрирање и користeње на ознаката за потекло, географската ознака и ознаката за гарантиран традиционален специјалитет
18. Правилник за формата и содржината на барањето за овластување на лаборатории за вршење на анализа и суперанализа на земените примероци за контрола на квалитетот на жита и ориз
19. Правилник за формата и содржината на елаборатот кој е содржан во барањето за регистрација на ознака за потекло или географска ознака (*)
20. Правилник за начинот на поднесување на барањето и формата и содржината на образецот на барањето за измена и дополнување на елаборатот односно спецификацијата (*)
21. Правилник за изменување на правилникот за формата и содржината на барањето за регистрација на ознака за гарантиран традиционален специјалитет
22. Правилник за изменување на правилникот за формата и содржината на барањето за регистрација на ознака за гарантиран традиционален специјалитет
23. Правилник за формата и содржината на барањето за регистрација на ознака за потекло или географска ознака
24. Правилник за изменување на правилникот за формата и содржината на барањето за регистрација на ознака за потекло или географска ознака
25. Правилник за формата и содржината на прекршочниот платен налог
26. Правилник за образецот на приговорот на предложениот назив од барањето за регистрација на ознака за потекло, географска ознака или ознака за гарантиран традиционален специјалитет и образецот за доставување на информација од спогодбената постапка (*)
27. Правилник за формата, содржината, големината и употребата на ознаките и знаците „заштитена ознака на потекло“, „заштитена географска ознака“ и „ознака за гарантиран традиционален специјалитет“ (*)
28. Правилник за начинот на означување, формата и содржината на печатот и етикетата на труповите на овци и кози односно јагниња и јариња (*)
29. Правилник за формата и содржината на образецот за известување за резултатите од класирањето на труповите и половинките од говеда, свињи, овци и кози односно јагниња и јариња како и начинот на неговото пополнување (*)
30. Правилник за начинот на одредување на категории овци и кози и класирање на труповите од овци и кози односно јагниња и јариња со оценување на линија на колење (*)
31. Правилник за начинот на вршење на обуката, содржината на програмата за вршење на обуката и полагање на испит и висината на трошоците за изведување на обуката и полагање на испитот за класификатори на труповите и половинките од говеда, свињи, овци и кози односно јагниња и јариња
32. Правилник за начинот на оценување на линијата на колење во категории и класи, начинот на означување, формата и содржината на печатот како и содржината на етикетата на труповите на закланите свињи (*)
33. Правилник за начинот на означување, формата и содржината на печатот, како и содржината на етикетата на труповите на говедата (*)
34. Правилник за методите за одредување на меснатоста на труповите на закланите свињи (*)
35. Правилник за формата, содржината и начинот на водење на регистарот на ознаки на потекло, формата, содржината и начинот на водење на регистарот на географски ознаки, како и формата, содржината и начинот на водење на регистарот на ознаки за гарантиран традиционален специјалитет
36. Правилник за формата и содржината на придружниот документ за квалитетот на храната за животни
37. Правилник за начинот на чување на суровото млеко и земање примероци за анализа и суперанализа, содржината, формата и начинот на пополнување на записникот, методите за анализа на суровото млеко, начинот на класирање и метод на вреднување на суровото млеко, како и начинот на вршење на обуката и програмата за вршење на обуката за контролори
38. Правилник за формата и содржината како и начинот на водењето на образецот за известување со кои откупувачот писмено ги известува производителите од кои откупил сурово млеко за резултатите од класификацијата и вреднувањето на суровото млеко
39. Правилник за формата и содржината на барањето за донесување на решение за овластување
40. Правилник за формата и содржината на барањето заради недонесување на решение за овластување односно недонесување на решение за одбивање на барањето за донесување на решение за овластување
41. Правилник за формата и содржината на поканата за едукација, начинот на спроведување на едукацијата и начинот на водењето на евиденцијата за спроведената едукација
42. Правилник за минималните услови за квалитет, својства и класирање на житата и оризот (*)
43. Правилник за изменување на правилникот за минималните услови за квалитет, својства и класирање на житата и оризот
44. Правилник за изменување на правилникот за минималните услови за квалитет, својства и класирање на житата и оризот
45. Правилник за изменување на правилникот за минималните услови за квалитет, својства и класирање на житата и оризот
46. Правилник за поблиските услови и начинот за складирање и чување на житата и оризот и нивниот транспорт
47. Правилник за формата и содржината на образците за поднесување на месечни извештаи и годишен извештај за складираните жита и ориз
48. Правилник за формата и содржината на регистарот на овластените верификациски тела
49. Правилник за формата и содржината на спецификацијата на производот за добивање ознака за гарантиран традиционален специјалитет (*)
50. Правилник за формата и содржината на единствениот документ од барањето за регистрација на ознака за потекло или географска ознака (*)
51. Правилник за формата, содржината и начинот на водење на регистарот на корисници на ознака за потекло, географска ознака и ознака за гарантиран традиционален специјалитет (*)
52. Правилник за начинот и методите за вршење на контрола на квалитетот на свежо овошје и зеленчук (*)
53. Правилник за начинот на пакување на житата и оризот што се ставаат во промет
54. Правилник за барања за квалитетот на суровото млеко, стандардите за квалитет на конзумното млеко, млечните производи и употребата на нивните називи, квалитетот и активноста на стартер културите, сирилата и други специфични материи и начинот на нивна употреба, начинот на дополнително означување на млекото и млечните производи како и дозволеното отстапување на тежината во однос на декларираната (*)
55. Правилник за начинот на земање примероци и методите за анализа и суперанализа на жита и ориз
56. Правилник за формата и содржината на ознаката и придружниот документ за квалитетот на житата и оризот
57. Правилник за минимални стандарди за квалитет на овошје и зеленчук наменети за преработка и специфични пазарни стандарди за квалитет на свежо овошје и зеленчук наменети за консумација (*)
58. Правилник за формата и содржината на обрасците за поднесување на месечни и годишни извештаи за откупени, продадени и складирани количини за свежо овошје и зеленчук по видови, сорти и класи како и нивно потекло
59. Правилник за стандардите и начинот на одредување на квалитетот и начинот на пакување и означување на производите од пчели по однос на квалитетот (*)
60. Правилни за изменување и дополнување на правилникот за стандардите и начинот на одредување на квалитетот и начинот на пакување и означување на производите од пчели по однос на квалитетот (*)
61. Правилник за формата, содржината и начинот на водење на евиденцијата на производи од пчели
62. Правилник за начинот на земање примероци и методите за анализа и суперанализа на производи од пчели
63. Правилник за формата, содржината на обрасците за евиденција и архивирање на податоците за информативниот систем и за податоците кој преработувачот ги доставува до производителот на сурово млеко, како и начинот на нивно пополнување и доставување
64. Правилник за формата, содржината и начинот на водење на евиденцијата на произведено и продадено млеко
65. Правилник за ознаките во однос на начинот за чување кои се употребуваат за идентификување на месо од живина и нивните дефиниции (*)
66. Правилник за методите за утврдување на вкупната содржина на вода во лабораторија (хемиски тест) (*)
67. Правилник за дополнително идентификување на месото од живина наменето за пазар во однос на начинот на ладење и начинот на одгледување, ознаките и нивната употреба (*)
68. Правилник за критериумите за одредување на квалитетот на месото од живина во однос на конформацијата на трупот, изгледот, оштетувањата, бојата и други визуелни карактеристики и начинот на класификација (*)
69. Правилник за методот за апсорпција на вода во кланични капацитети и методот за утврдување на просечната загуба на вода при одмрзнувањето (*)
70. Правилник за минималните количини на брашно кои може да се добијат со мелење на пченица, `рж и пченка кои ги исполнуваат минималните услови за ставање во промет, максималните количини на брашно потрошени за производство на одделни пекарски производи и начинот на водење на евиденција за потрошените количини
71. Правилник за начинот на означување на јајцата наменети за пазар и јајцата наменети за инкубација, ознаките и употребата на ознаките (*)
72. Правилник за изменување на правилникот за начинот на означување на јајцата наменети за пазар и јајцата наменети за инкубација, ознаките и употребата на ознаките
73. Правилник за дополнување на правилникот за начинот на означување на јајцата наменети за пазар и јајцата наменети за инкубација, ознаките и употребата на ознаките (*)
74. Правилник за поблиските услови за просториите и опремата за вршење на анализа и суперанализа на жита и ориз
75. Правилник за видовите на храна за животни која се става во промет, стандардите за квалитет, дозволените количини на додатоци во храната за животни, начинот на пакување, означување, транспорт и складирање (*)
76. Правилник за начинот на обработка на трупот за оцена како и начинот и методите на одредување на квалитетот со категоризација на говедата и класирањето на труповите и полoвинките на говедата (*)
77. Правилник за поблиските услови за соодветните простории и потребната опрема со кои треба да располагаат лабораториите за вршење на анализа и суперанализа на брашно
78. Правилник за начинот на земање примероци и методите за анализа и суперанализа на храната за животни
79. Решение за определување на земјоделските и прехранбените производи кои се заштитуваат на национално и меѓународно ниво со заштита на географскиот назив со ознака на потеклото или географската ознака и заштита на традиционалниот назив со ознака за гарантиран традиционален специјалитет (*)
80. Решение за овластување на лабораторија за вршење на анализа и суперанализа на квалитетот на суровото млеко
81. Решение за овластување на лабораторија за вршење на анализа и суперанализа на квалитетот на суровото млеко
82. Одлука за висината на надоместокот за издавање на контролните марки за означување на брашно
83. Одлука за изменување на одлуката за висината на надоместокот за издавање на контролните марки за означување на брашно