Повик за изразување на интерес за земјоделско земјиште за Џумајлија во Република Македонија
Дата на објава: 
9 Март 2015

Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство на Р.М. објавува повик за изразување на интерес со цел закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост во Џумајлија, со површина од 4,435 ха (локација, источниот дел на Македонија). Целта на огласот е заинтересираните компании да достават писмо за интерес за инвестирање во земјоделскиот сектор.

 

Компаниите треба да достават бизнис план кој го вклучува следново:

- Износ на вкупните инвестиции;

- Опис на применетите технологии, спецификација на механизацијата, и

- Планираниот број на вработени по години;

 

Со цел да се идентификуваат заинтересирани страни, Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство на Р.М. ги поканува потенцијалните инвеститори да достават писмо за изразување на интерес.

Писмото за изразување на интерес треба да биде доставено до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, во електронска форма, рок за доставување: до 22 април 2015. (За дополнителни информации, слободно контактирајте ги контакт лицата).

 

Додаток за превземање: 

Во Свети Николе отворен тренинг Центар за примена на најсовремените технологии во оранжериско производство
Дата на објава: 
17 Април 2015
P4170073.JPG

Во Свети Николе денеска во присуство на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Михаил Цветкове е отворен  првиот тренинг Центар за примена на најсовремените технологии во оранжериското производство.

Според министерот Цветков во халите на „Балкан бринг хаус“ се одгледуваат нови висококвалитени и профитабилни сорти на оранжериски производи .

- Како Министерство за земјоделство и како Влада, даваме целосна и безрезервна поддршка на ваков вид произвдоство и негово унапредување со нови високо квалитетни и профитабилни сорти, рече Цветков.

Амбасадорот на Холандија во Република Македонија Јоп Шеферс нагласи дека оваа инвестиција е резултат на добарата соработка меѓу двете земји, но и можностите и условите кои ги нуди Македонија за производство на оранжериски производи.

- Верувам во големиот потенцијал на Македонија, во овој сектор. Ние како втора водечка земја во светот, веднаш по САД во оранжериското производство, вакво партнерство и соработка многу ни значи, вели Шеферс.


Исчистени канали и навремена сеидба на оризот во Кочанско
Дата на објава: 
15 Април 2015
P9030278.JPG

Секундарната и основната каналска мрежа во кочанско-виничкиот регион се подготвени за испорачување вода до полињата, а тоа значи дека на 18 април ќе почне најавената сеидба на оризот во атарот на Оризарско поле, рече денеска заменик министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Ванчо Костадиновски по посетата на овој крај.

 

Костадиновски разговараше со земјоделците од Чешиново-Облешево за подготвеноста на полињата, исчистената секундарсна мрежа и десниот магистрален канал кои беа зафатени од поплавите и излевањето на Брегалница во февруари, напоменувајќи дека токму чистењето на каналите бил и еден од заклучоците на Владата која ја обезбеди потребната механизација за навремено завршување на активностите, пред стартот на пролетната сеидба на оризот

 

И во виничкиот крај каде што се планирани 1.000 хектари ориз, каналската мрежа е исчистена и сеидбата може да почне навреме.

 


Средба на Државните сектретари на Македонија и Унгарија
Дата на објава: 
15 Април 2015
P4150044.JPG

Меѓувладиниот Мешовит комитет на Република Македонија со Унгарија, во кој земјоделството е еден главните ресори на соработка меѓу македонското и унгарското Министерство за земјоделство дава резултати, беше констатирано на денешната средба на Државниот секретар на министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство Бесир Јашари и  на Државниот секретар на унгарското министерство за надворешни работи Ѓула Будаи.


Министерот Цветков во посета на пелагониско
Дата на објава: 
5 Април 2015
mihail-cvetkov-vo-poseta-na-mogila.jpg

При денешната посета на сточарите во Могила, ресорниот министер за земјоделство Михаил Цветков , покрај најавите за помош и повеќе мерки на Владата , потврди дека наскоро ќе се реализира целосно обештетување од поплавите.

Охрабрувачки вести за пелагониските фармери во најпогодените подрачја од поплавите  во Пелагонија. При денешната посета на сточарите во Могила, ресорниот министер за земјоделство Михаил Цветков , покрај најавите за помош и повеќе мерки на Владата , потврди дека наскоро ќе се реализира целосно обештетување од поплавите.

-Штетите од поплавите во цела Македонија, стопроцентно ќе бидат исплатени, што мислам дека тоа е и наша обврска на Државата, да помогнеме на оној дел кој е и најзагрозен и каде што профитот е најмал- рече министерот за земјоделство Михаил Цветков.

Меѓутоа, Цветков  најави и други мерки за сточарите со владините политики, а наскоро со промена на законот, заради зголемување бројот на краварски фарми, Владата ќе обезбеди средства за кофинансирање до 90 проценти на капиталните објекти.


Syndicate content