Јавен оглас бр. 01/15
Дата на објава: 
11 Јуни 2015

Влада на Република Македонија

Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство

 

Врз основа на член 21-а од Законот за земјоделското земјиште („Службен весник на Република Македонија“ бр.135/07, 18/11, 148/11, 95/12, 79/13, 87/13 106/13, 164/13, 39/14, 130/14, 166/14 и 72/15), по Одлука бр.22-6463/1 од 02.06.2015 година, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, распишува

 

 

Јавен ОГЛАС    бр.01/15

за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост

за површини над 10 хектари

I. ПРЕДМЕТ НА јавниот ОГЛАС

Се дава во закуп земјоделско земјиште во сопственост на државата во регионите Валандово, Гевгелија и Струмица за вкупна површина од 33 ха 11 ар  95 м2 и  тоа во:

Регион Валандово, Катастарска општина Казандол со вкупна површина од 11ха 71ар 89м2

Регион Гевгелија, Катастарска општина Негорци со вкупна површина од 12ха 16ар 37 м2

Додаток за превземање: 

Меморандум за основање на асоцијација за соработка во земјоделството
Дата на објава: 
29 Јуни 2015
Foto.jpg

По покана на Министерката за земјоделство и храна на Република Бугарија г-ѓа Десислава Танева, државниот секретар на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство д-р Бесир Јашари од 25-ти до 27-ми јуни 2015 година присуствуваше на министерскиот состанок во Софија, Република  Бугарија, по повод потпишување на Меморандумот за разбирање за основање и работа на Асоцијација за промовирање на соработката во областа на земјоделството помеѓу Кина и Централно Источни Европски земји.

Со потпишување на Меморандумот Република Македонија автоматски станува земја-членка на Асоцијацијата.


Дополнителни субвенции за домати
Дата на објава: 
26 Јуни 2015
mihailcvetkooov - Copy.jpg

Владата на Република Македонија донесе одлука да излезе во пресрет на барањето на земјоделците, производители на домати кои што во изминативе денови имаат проблем со пласманот на овие производи.

Владата на предлог на Министерството за  земјоделство, шумарство и водостопанство ја усвои дополнителната финансиска поддршка од 6,5 денари по килограм за производителите на домати.

Право на оваа субвенција  имаат градинарите кои своето производство ќе го предадат во преработувачки капацитети за зеленчук во земјава или во странство,директно или преку еден регистриран откупувач по откупна цена не повисока од 5 денари за килограм,во периодот од 26 јуни 2015 година до 15 јули 2015 година.

Крајниот рок за поднесување на барања е до 30 ноември 2015 година.

Целта на предложените субвенции е стабилизирање на пазарот со домати.


Во министерството за земјоделство се оддржа состанок на земјоделците и мелничарите
Дата на објава: 
26 Јуни 2015
P6260004.JPG

Министерот за  земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков денеска одржа уште еден состанок со претставници на земјоделските здруженија и мелничката индустрија. На состанокот беше разговарано за можните минимални откупни цени на пченицата од претстојната реколта.

Според земјоделците откупната цена би требало да се движи од 10 до 14 денари за килограм во зависност од квалитетот,а предлогот на  мелничарите е таа да биде од 8 до 9 денари за килограм.

На состанокот беше заклучено, по објавувањето на берзанските цени за новата пченица, односно на крајот од идната недела, повторно да се оддржи состанок на кој ќе се дефинираат минималните цени.

Со оглед на тоа што во моментов се увезуваат брашно и пченица од ланската реколта и за поголема заштита на потрошувачите,земјоделците и мелничарите побараа Агенцијата за храна и ветеринарство да продолжи со зајакнати контроли на квалитетот и безбедноста на увезенето брашно и над операторите со храна кои вршат увоз на брашно.


Цветков по посета на штипско-карбинскиот регион
Дата на објава: 
25 Јуни 2015
P6250004.JPG

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Михаил Цветков, заменик министерот за економија Христијан Делев и директорката на Агенцијата за финасиска помош, Билјана Вуковиќ денеска во оранжериите „Еко Оаза Самандов“ во карбинското село Таринци имаа средба со производителите на градинарски производи од штипскиот, карбинскиот и светиниколскиот регион, со цел да се надминат проблемите кои ги имаат со водоснабдувањето, но и со пласманот на своите производи.

Како што истакна министерот Цветков во текот на утрешниот ден ќе бидат презентирани мерките кои ќе се преземат за производителите на градинарски производи.

На новинарско прашање како ќе се реши проблемот на производителите на домати од струмичкиот регион и сметаат дека Македонија треба да го стопира увозот на албанскиот домат, Цветков одговори дека албанскиот не му конкурира на македонскиот домат.

- Од 1 јуни па досега нашите градинари имаат извезено 6. 350 тони, а во истиот период увоз од Албанија 88 тони,изјави Цветков.


Syndicate content