Новости


Вицепремиерот Анѓушев, обраќајќи се на присутните, истакна дека ова се само дел, од над 200 проекти, кои сите 80 општини и плански региони ќе ги реализираат оваа година преку Програмата за рурален развој.


Првите 10  договори за Мерка 1 „Инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства“ од ИПАРД 2 програмата, се со вкупна вредност од 137 илјади евра. 


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство континуирано преку финансиска поддршка ги поддржува ваквите манифестации, преку Програмата за рурален развој со финансиска поддршка од    2 000 евра ги поддржуваме земјоделските здруженија коишто имаат идеја за организација на вакви настани, преку кои се промовираат домашните земјоделски производи.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, од денеска во следните два дена е во официјална посета на Република Словенија. Во рамки на посетата, министерот Димковски ќе присуствува на отворањето на 57-мото издание на Меѓународниот саем за земјоделство и храна АГРА 2019.

 


Денеска, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски беше во посета на Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, во Кавадарци, каде што ги подели картиците за “зелена нафта” на земјоделците од овој регион.