Соопштенија


Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги информира млекопроизводителите дека Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој – АФПЗРР ја реализираше исплатата кон млекопроизводителите за произведено и предадено кравјо, овчо и козјо млеко во периодот март, април и мај 2021 година.

Согласно пријавените предадени количини од страна на регистрираните преработувачки капацитети до 6.396 млекопроизводители се исплатени вкупно 153.224.548 денари.

Како корисници на оваа поддршка се јавуваат земјоделски стопанства регистрирани како одгледувачи на говеда, овци и кози во Регистарот на одгледувалишта. Висината на директните плаќања изнесува 3,5 денари по литар произведено и предадено кравјо млеко и 4,5 денари по литар за произведено и предадено овчо и козјо млеко во преработувачки капацитети запишани во регистарот на откупувачи на земјоделски производи.


Одговорно и навремено креираме мерки за поддршка на секој еден земјоделец. Наша обврска како министерство е да го стабилизираме и зголемиме домашното производство, да го помогнеме производството на хрна намалувајќи ги трошоците на земјоделците.

Преку мерките кои ги креиравме со Националниот план за производство на храна даваме конкретна поддршка кон земјоделците и секоја педа обработлива земја ја ставивме на располагање за обработка. Крајната цел е поголем домашен принос пред се на стратешки култури и помала увозна зависност на државата.

Поддршката кон земјоделците ја продолжуваме. На денешната владина седница предложивме и беа усвоени нови мерки за поддршка на земјоделците.


Денеска, во кругот на касарната Ѓорче Петров во Скопје, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, во присуство на италијанскиот амбасадор, Н.Е Андреа Силвестри и Војниот Аташе за одбрана на Италија, г-дин Стефано Анџиони,  ја прими огромната донација на униформи и опрема од Италијански Карбинери, наменета за Шумската Полиција.

Постапката за оваа огромна донација започна во декември 2017 година. Во текот на овој месец веќе пристигнуваа првите камиони со донацијата и се складираа во магацините на Министерството за одбрана, пред да бидат распоредени во шумско-полициските станици низ целата територија на државава.


Најостро ја демантираме изјавата на Цветан Трипуновски во врска со хакерскиот напад и наводно „исчезнати“ документи.
Електронскиот систем на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на 12-ти овој месец беше цел на хакерски напад од меѓународна хакерска група Black Byte. За нападот е информирана јавноста, веднаш истиот ден, преку објава на фејсбук страната на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и испратено соопштение за јавност.
Нападот е пријавен во Министерството за внатрешни работи за понатамошно истражување и постапување, побарана е помош и од АЕК и од други меѓународни институции. 
Превентивно поради сериозноста на нападот времено вон функција беа ставени сите системи на министерството. Апликациите на министерството како на пример ЕРЗС системот, ФАДАН, системот за идентификација на земјоделски парцели и други апликации не се оштетени од овој напад, но превентивно веднаш по нападот беа исклучени и сега повторно се активни. Поради превенција во моментот системот е делумно подигнат, односно како се отстрануваат проблемите етапно системот се чисти и се враќа во фунцкија.


Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски е домаќин на македонскиот штанд на Меѓунариодниот саем за земјоделство, лов, риболов и екологија „Интерагро 2022“, кој од денес три дена се одржува во Бјељина.

Да се одржи континуитет од 20 години во услови на многу предизвици и немирни времиња, е навистина голем успех, истакна во своето обраќање министерот Николовски упатувајчи честитки за вашиот ентузијазамот, професионалноста и посветеноста со која е градена оваа саемска манифестација.Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици