Dimkovski në takimin me Zëvendës Ministrin e Bujqësisë të Federatës Ruse, Levin: Së bashku do të punojmë për rritjen e shkëmbimit tregtar

11.10.2019 17:00:00


Sot në Moskë, Rusi, Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, Trajan Dimkovski zhvilloi një takim pune me Zëvendës Ministrin e Bujqësisë të Federatës Ruse Levin.

Në takim, Zëvendës Ministri i Jashtëm rus Sergey Levin theksoi se produktet maqedonase vlerësohen shumë në tregun rus dhe ka interes të madh për to, në të njëjtën kohë duke theksuar se ai pret që eksporti i produkteve ruse në Republikën e Maqedonisë së Veriut të rritet në periudhën e ardhshme, e cila aktualisht është rreth 1 milion dollarë në vit.

 Ministri Dimkovski theksoi se MBPEU do të vazhdojë të mbështesë panairet Prodekspo dhe Pitanie, si dhe Shtëpinë  Maqedonase në Moskë. Në takim, Dimkovski dhe Levin ranë dakord të vazhdojnë bashkëpunimin midis Agjencisë të Ushqimit dhe Veterinës të Maqedonisë si dhe Shërbimit Fitosanitar me Shërbimin Federativ Rus  për Riparimin Veterinar dhe Fitosanitar - Rosselkhoznadzor, që është i rëndësishëm për një shkëmbim  tregtar pa pengesë midis dy vendeve.

Dimkovski njoftoi Zëvendës Ministrin Levin se në fillim të këtij muaji, Agjensia Maqedonase e Ushqimit dhe Veterinës deri tek Rosselkhoznadzor dërgoi një kërkesë  për fillimin e një procedure për miratimin dhe renditjen e listës për objekte dhe operatorë për eksportimin e produkteve të qumështit në Federatën Ruse dhe theksoi se është e nevojshme të shpejtohet procedura sepse ka interes nga biznesmenë nga të dy vendet. Dimkovski shprehu mirënjohje për licencat e eksportit të miratuara tashmë për tre kompani që prodhojnë qumësht dhe produkte të qumështit dhe për një kompani të industrisë së mishit, e cila filloi eksportimin në tregun rus.

Zëvendësministri Levin theksoi rëndësinë për respektimin e standardeve fitosanitare dhe veterinare përmes eksportont të tregut rus dhe harmonizimit të  dokumentacionit të nevojshëm me një shkallë më të lartë të mbrojtjes të çertifikatave të eksportit.

Dimkovski e informoi Levin se pala maqedonase ka filluar aktivitetet përgatitore me të gjitha institucionet e përfshira në vend për mbajtjen e seancës së 9-të të Komisionit Ndërqeveritar për Tregti, Ekonomi dhe Bashkëpunim  Shkencor - Teknik, i cili do të mbahet muajin tjetër në Ohër. Në takim morën pjesë gjithashtu Ina Sharova, presidente e Fondit të Miqësisë Maqedonas-Ruse dhe drejtoreshë e Shtëpisë së Maqedonisë në Moskë, e cila mbështetet financiarisht nga MBPEU. Sharova vuri në dukje se përvoja e deritanishme është shumë pozitive dhe ka shumë punë përpara për të promovuar promovimin dhe tregtimin e produkteve bujqësore maqedonase në Rusi.

Përndryshe, gjatë kësaj vizite në Moskë, e organizuar nga Dhoma e Tregtisë Maqedono-Ruse, Domkovski vizitoi Odën e Tregtisë dhe Industrisë së Federatës Ruse në Moskë dhe pati një takim pune me Nënkryetarin e Odës, Vladimir Padalko, me të cilin u pajtua për atë se duhet të ketë një angazhim më të madh nga të dy palët që është i nevojshëm për të forcuar tregtinë në bujqësi, e cila tani dominon në eksportet e Maqedonisë në Rusi.

Deri në 60% të eksportit të përgjithshëm nga Republika e Maqedonisë së Veriut në Federatën Ruse është nga produktet agroushqimore. Tregtia totale me Rusinë në periudhën janar-korrik 2019 arriti në 106 milion dollarë, një rritje prej 19.29 përqind. Eksportet arritën në 26.4 milion dollarë, ose 21.72 përqind, ndërsa bilanci i importit është 79.6 milion, një rritje prej 18.5%. Në tregtinë totale, Rusia është partneri i 22-të i vendit. Në tregun rus, kompanitë maqedonase eksportojnë kryesisht mollë të freskëta, kajsi, qershi, vishje, pjeshkë dhe kumbulla, ilaçe, domate dhe duhan, ndërsa ne importojmë gaz natyror, produkte hekuri, vajra të naftës, tela bakri.

Share