Takimi i parë i Presidentëve të Komisionit Ndërqeveritar Maqedoni-Rusi për Tregtinë, Ekonominë dhe Bashkëpunimin Shkencor-Teknik

10.10.2019 14:00:00


Sot, Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, Trajan Dimkovski, në Moskë, Rusi zhvilloi një takim pune me kryetarin e seksionit rus të Komisionit Ndërqeveritar për Tregti - Ekonomi dhe - Bashkëpunim Shkencor-Teknik Aleksej Gruzdev.

Në takim u diskutua një numër temash, përfshirë potencialin e pashfrytëzuar në bashkëpunimin ekonomik. Dimkovski dhe Gruzdev ranë dakord të hulumtojnë mundësitë për realizimin e nismave konkrete dhe projekteve të përbashkëta.

Dimkovski dhe Gruzdev diskutuan gjithashtu për seancën e 9-të të Komisionit, e cila do të mbahet në Ohër në nëntor. Seanca do të përqendrohet në disa tema, energji me theks të veçantë për investimet në hidrocentrale, gazifikimin, aplikimin e teknologjive të reja inovative, turizmin dhe bujqësinë. Gjatë seancës së ardhshme të Komisionit, do të mbahet një forum biznesi dhe takime B2B midis kompanive të interesuara nga të dy vendet për krijimin e një bashkëpunimi afatgjatë. Nga pala ruse tashmë ka interes në industrinë e automobilave, firmat që ofrojnë makineri bujqësore, sektorin e IT, trajtimin e mbeturinave dhe zgjidhjen e problemit të ndotjes. Bujqësia, si një nga sektorët kryesorë të bashkëpunimit dypalësh, do të jetë një nga shtytësit e bashkëpunimit në të ardhmen, duke pasur parasysh mundësitë në rritje për eksportimin e produkteve agroushqimore si dhe për tregun rus gjithashtu është një interes i madh.

Përveç delegacionit të MBPEU, në takim morën pjesë edhe Presidenti i Dhomës së Tregtisë Maqedono-Ruse, Dejan Besliev.

Federata Ruse është një partner i rëndësishëm tregtar i Republikës së Maqedonisë dhe në vitin 2016 ishte në vendin e  14-të, ndërsa në vitin 2017 në vendin e 18-të në listën e vendeve me të cilat Maqedonia e Veriut ka vëllimin më të lartë të tregtisë.

Produktet më të eksportuara nga RMV në Rusi janë ilaçet, ndërsa nga produktet bujqësore eksportohen kajsi, qershi, vishnje, pjeshkë, kumbulla, mollë, domate, lakër.

Share