Dimkovski në Ditën Botërore të Vranecit: Masat e Qeverisë së RMV japin rezultate pozitive, vendi ynë bëhet i njohur pas prodhimit të verës cilësore

5.10.2019 11:00:00


Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, Trajan Dimkovski, mori pjesë sot në "Ditën Botërore të Vranecit", një ngjarje ndërkombëtare e mbajtur për herë të parë në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Në RMV ka mbi 28 mijë hektarë nën vreshtat e rrushit, nga të cilat rreth 11,000 hektarë janë nën llojin Vranec. Ministri Dimkovski në fjalimin e tij theksoi se Republika e Maqedonisë së Veriut ka kushte të favorshme për prodhimin e rrushit dhe verës cilësore, dhe lloji Vranec është më prezent, gjë që e bën vendin tonë prodhuesin më të madh të kësaj larmie në rajon.

"Vreshtaria dhe prodhimi i verës janë degët tona strategjike dhe kjo është arsyeja pse ne si Qeveri  kemi theksuar vëmendje të veçantë për zhvillimin e vreshtarisë primare dhe industrisë së verës gjatë dy viteve të fundit. Prodhimi i përgjithshëm i verës varion nga 115 në 125 milion litra, nga të cilat afërsisht 80 milion litra përfundojnë në tregjet jashtë RMV, nga të cilat fluksi vjetor i këmbimit valutor është afërsisht 50 milion euro. Na gëzon fakti që vera në shishe gradualisht zë vendin e verës me shumicë brenda eksportit të përgjithshëm, tha Dimkovski

Dimkovski theksoi se përveç tregjeve tradicionale të eksportit si BE - Gjermani, Kroaci dhe Slloveni dhe vendet fqinje si Serbia, Bosnja dhe Hercegovina, vera maqedonase është më e pranishme në tregun e SHB-së, Kanadës, Kinës, Rusisë dhe Japonisë. . Për dy vitet e fundit MBPEU ka punuar vazhdimisht në masa që kontribuojnë në zhvillimin e vreshtarisë dhe verës. Përmes masave të Programit të Pagesave Direkte 2019, 20% subvencione më të larta për mirëmbajtjen e vreshtave marrin vreshtarët me potencial të zhvilluar, 30% të kostove të karburantit për makineri bujqësore mbulohen nga shteti. Në industrinë e verës, është zhvilluar mbështetja për promovimin e verërave maqedonase në panaire ndërkombëtare dhe është rritur nga gjysmë në një milion euro, ndërsa masat nga  programi IPARD 2 lejonë bashkëfinancimin e kostove të investimit për ndërtimin ose rindërtimin e verarive, si dhe blerjen e pajisjeve. Në fazën e fundit të miratimit, ndryshimet në Ligjin për Verën do të lehtësojnë kushtet e prodhimit në kantinat e vogla familjare, do të prezantojnë produkte të reja të verës, të cilat gjithashtu do të kontribuojnë në të ardhura më të larta për kantinat dhe kultivuesit, eksportet më të mëdha të verës dhe hyrja e këmbimit valutor.

Ambasadori zviceran në Republikën e Maqedonisë së Veriut, Sibele Sutter Tehada, theksoi se Zvicra përmes "Programit të Tregjeve të Punësimit" ndihmon industrinë e verërave maqedonase në ruajtjen e identitetit të verërave nga RMV, rritjes së varieteteve, cilësisë dhe eksporteve, dhe vlerësohet që rreth 20,000 familje do të përfitojnë nga rritja e aksesit në tregun ndërkombëtar.

Kryetari i Shoqatës "Verërat nga Maqedonia", Svetozar Janevski, theksoi se vraneci është një lidhje rajonale dhe është një fije që si shtet nuk bashkohet me vendet e tjera të huaja.

Konferenca e sotme përfshin prezantime dhe diskutime në panel, kushtuar zhvillimit të industrisë së verës. Ambasadorë dhe përfaqësues të trupit diplomatik në Republikën e Maqedonisë, ekspertë vendas dhe të huaj nga industria e verës morën pjesë në konferencën e organizuar nga Shoqata "Verëra nga Maqedonia".

 

 

Share