Korrjet e grunit arrin pikun, sivjet pritet për 4 % prodhim më i madhë se ai i viti 2017

10.7.2019 10:10:00


Sipas të dhënave paraprake nga njësit rajonale të Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, korrja e drithërave ka arritur pikun. Elbi në vitin 2019 është mbjellur në rreth 60.000 hektarë. Deri më tani, rreth 80% e sipërfaqeve janë korrur, me një mesatar prej rreth 3.3 ton drithëra për hektar. Gruri është mbjellur në rreth 70.500 hektarë. Korrja e grurit është me ritëm të plotë dhe rreth 30 % e zonave të mbjella janë korrur deri tash me një mesatar prej rreth 3.5 ton grurë në hektar në varësi të rajonit. Sipas vlerësimeve fillestare të këtij viti, prodhimi i grurit pritet të shkojë nga 240.000 në 250.000 ton ose rreth 4% më shumë se viti 2017.

Disa nga kompanitë për bluarje tashmë kanë filluar me blerjen e grurit. Sipas Inspektoratit Shtetëror të Bujqësisë, aktualisht çmimi i blerjesë varionë nga 9 deri në 10 denarë për kilogram, në varësi të nëse ajo është grur I klasit të parë, të dytë ose të tretë, dhe pritet të rritet çmimi pasi tash veq është fillimi i korrjes së grurit. Inspektorët nga ISHB janë vazhdimisht në terren në mënyrë që të kontrollojnë bjerjen dhe nëse kompanit blerëse me kohë ka theksuar çmimet e blerjes.

Para fillimit të korrjes në Ministrinë e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave janë mbajtur grup pune për drithërat në të cilat anëtarët janë përfaqësues të dhomave të tregtisë, shoqatat bujqësore dhe departamentet e MBPEU. Agjencia për Rezervat e Mallrave javën e kaluar publikoi një njoftim publik për furinizimin e 7.165 ton tregtar grurë për ti plotësuar nevojat e rezervave të mallrave, i cili këtë periudhë do të ndikoj pozitivisht në pjesën e rritjes së çmimit të vblerjes.

Share