MBPEU: Deri më tani, temperaturat e ulëta nuk nuk kanë shkaktuar dëme në të mbjellat bujqësore

7.1.2019 10:00:00


Deri më tani, temperaturat minimale të regjistruara në vend, nuk do të shkaktojnë dëm për kulturat bujqësore. Temperaturat aktuale të ulëta nuk janë të pazakonta për këtë periudhë, dhe gjatë  viteve shpesh ka patur në këtë kohë.

Nga Shërbimi Hidrometeorologjik informojnë se frutet në këtë kohë dimri janë  të  qëndrueshme deri në minus 28 gradë, ndërsa rrushi në minus 18 apo minus 20 gradë, dhe në temperatur të  këtilla nuk janë  regjistruar më parë në rajonet ku këto bimë janë më të zakonshme.

Duke pasur parasysh faktin se ngrirja e rrushi të vinë ska ndodhur, në qoftë se ka një rënie të mëtejshme e temperaturave, ngrirja e mundshme e pipave në periudhën e ardhshme, do të korrigjohet vetem me krasitje. Rreziku te frutat është edhe më i vogël sepse ato janë  më  të  që ndrueshme. Në periudhën e ardhshme priten temperatura të ulëta minimale në rangun e deri në minus 20 gradë, edhe pse nuk është e pazakontë, dhe nuk duhet të kihet parasysh fakti se në ditët e fundit kemi pasur temperatura të tilla apo të ngjashme, ku pemët janë  të përgatitura me të  frohtin për temperatura minimale të ulëta.

Lidhur me drithërat, mbulimi i bora u bë mbrojtje e plotë kundër tyre dhe nuk do të shkaktojë dëm, sepse qëndrueshmëria e tyre është më e madh në  kushtete dimrit.

Kushtet e motit janë të zakonshme, si dhe temperaturat, kështu që tani nuk duhet të ketë asnjë shqetësim në lidhje me dëmtimin e kulturave.

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, së bashku me Shë rbimin Hidrometeorologjik do të monitorojë situatën me temperaturat e ulta, ndikimin e tyre në të lashtat, dhe nëse ndodhin dë me eventualedo të intervenohet në kohë me masa adekuate.

Share