Masa shtesë e ndërhyrjes së Qeverisë prej 4 denarë për kilogram rrush të dorëzuar të destinuara për përpunim në distilim të verës dhe lëng rrushi

18.9.2020 18:00:00


Sot, Ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave Arjanit Hoxha, së bashku me Kryetarin e Komunës së Kavadarit Mitko Jancev patën një takim pune në Kavadarci me përfaqësues të shoqatave të kultivuesve dhe verarive.
Në takim, Ministri informoi për masën e re shtesë të ndërhyrjes për blerjen e rrushit, e cila u ra dakord një ditë më parë në një takim me Këshillin Ekonomik të Qeverisë, në të cilin ishte prezent edhe kryeministri Zoran Zaev.
Me këtë masë shtesë të ndërhyrjes, Qeveria do të ndajë 4 denarë shtesë për kilogram rrush të dorëzuar të destinuara për përpunim, fondet do të sigurohen nga programi i Qeverisë Kovid.
Përveç masave që kemi propozuar më herët, për të arritur çmimin e vitit të kaluar të rrushit dhe mbështetjen për eksportin e verës në shishe dhe pjesa më e madhe, e cila ishte menduar për zëvendësim në transport, sot kemi prezantuar masën e re që marrim për shkak të cilësisë së rrushit nën 18 malinje, ne si Qeveri do të ndihmojmë me 4 denarë shtesë për atë rrush që nuk është i destinuar për verë, por do të ketë një qëllim tjetër siç është distilati i verës ose koncentrati i lëngut "- tha Ministri Hoxha.
2 denarë të rënë dakord më parë për Vranec dhe Smederevo mbeten të vlefshme dhe do të paguhen nga Programi për pagesa direkte dhe 2 denarë subvencion për rrushin e blerë, mjete që do të paguhen deri në fund të këtij viti përmes programit qeveritar Kovid. Ne mbetemi në zëvendësim të transportit me 20 përqind të kostove të transportit për verën e madhe dhe 30 përqind të zëvendësimit për verën në shishe.
Përveç kësaj për eksport, për të blerë deri në 12 milion kilogram shteti do të subvencionojë 2 denarë, nëse blihen dhe eksportohen jashtë vendit nga 12 deri në 25 milion kilogramë do të marrin 3 denarë, dhe nëse blihen dhe eksportohen më shumë se 25 milion kilogramë do të marrin një subvencion prej 4 denarë .
Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave vazhdon të punojë në interes të të gjithë prejsmarësve në sektor. Me punë dhe përpjekje të përbashkëta ne do të vazhdojmë në drejtim të bujqësisë stabile, konkurruese dhe të zhvilluar.

Share