Informacione dhe masa lidhur me parandalimin e virusit COVID-19 Spitali Mobil i gatshëm: Ministrat Shekerinska, Filipçe dhe kryetari Shilegov shprehin kënaqësinë sot për dyfishimin e kapaciteteve për kujdesin e pacientëve me COVID-19

2.4.2020 15:00:00


Bashkëpunimi midis Ministrisë së Mbrojtjes dhe Ushtrisë me Ministrinë e Shëndetësisë dhe Qytetit të Shkupit sot arriti rezultuar në vendosjen e plotë të Spitalit Mobil të Ushtrisë "Role 2" të cilin Ushtria e ka ngritur për të zgjeruar kapacitetin e Klinikës së Sëmundjeve Infektive për të akomoduar pacientët e sëmurë nga COVID-19.

Zëvendës kryeministrja dhe Ministrja e Mbrojtjes Radmila Shekerinska dhe Ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe së bashku me kryetarin e Shkupit Petre Shilegov sot vizituan spitalin mobil duke shprehur kënaqësi për bashkëpunimin efikas të institucioneve.

"Njësitë inxhinierike të Ushtrisë, si dhe ekipi në Qendrën Mjekësore të Ushtrisë, treguan se ata janë aty kur është e nevojshme, dhe menjëherë u mobilizua dhe sigurua një rezultat cilësor. Angazhimi nuk ndaloi këtu. Siç mund ta shihni, tani fillon komplet pajisja e këtij spitali mobil. Shpresojmë që nuk do të duhet të shfrytëzohen të gjitha objektet, por duhet që objektet shtesë të sigurohen dhe atë sikurse janë deri tani në rrethin e qendrën klinike. Kjo mundësi për të pasur gjithçka në afërsi të klinikës infektive është me të vërtetë një zgjidhje cilësore, e mirë dhe efikase ", tha Ministrja e Mbrojtjes Radmila Shekerinska.

Shekerinska theksoi aleancën me NATO-n si një avantazh në situata si është aktualisht. "Aktivizimi në të ashtuquajturin spital mobil" Role 2 "tregon se si anëtarësimi dhe aleanca me vendet anëtare të NATO-s mund të ndihmojnë në situata të tilla. Ky spital dhe të gjitha pajisjet e tij janë një donacion praktik nga një prej mbështetësve tanë të fortë në rrugën drejt anëtarësimit në NATO, që është Norvegjia, dhe presim të marrim mbështetje plotësuese mjekësore për këtë projekt në të ardhmen e afërt. Ajo tregon se anëtarësimi në NATO nënkupton gjithashtu mbështetje kur ju duhet më së shumti, "tha ministri, duke falënderuar Mbretërinë e Norvegjisë, e cila disa vjet më parë dhuroi këtë spital i cili vihet në funksion për herë të parë.

Ministri i Shëndetësisë Dr. Venko Filipçe shprehu mirënjohje për Zëvendës kryeministrin dhe Ministren e Mbrojtjes, Radmila Shekerinska dhe kryetarin e Qytetit të Shkupit Petre Shilegov për pastrimin e shpejtë të hapësirës dhe vendosjen e spitalit mobil lëvizës në afërsi të Klinikës për Sëmundje Infektive dhe gjendje febrile.

"Ky ishte një vend ku për vite me radhë qëndronin barakat e braktisura të Konviktit të Studentëve të Mjekësisë. U pastrua sipërfaqa dhe u sigurua vend për këtë spital të lëvizshëm që do të ketë një kapacitet prej 130 shtretërve. Dyfishon praktikisht kapacitetin e Klinikës Infektive. Instalimi i plotë dhe vënia në funksion do të mbarojë javën e ardhshme. Sinqerisht shpresojmë se nuk do të jetë e nevojshme, tani për tani, pasi pak më shumë se 50 përqind e kapacitetit të klinikës është e mbushur. Unë besoj se do të kemi një krizë për pranimin e pacientëve të rinj që do të amortizohen praktikisht nga klinika ”, theksoi Ministri Filipce.

Kryetari i Shkupit Petre Shilegov theksoi bashkëpunimin e shkëlqyer ndërinstitucional midis Ministrisë së Shëndetësisë, Ministrisë së Mbrojtjes dhe Qytetit të Shkupit.

"Jam krenar për njerëzit e Qytetit, njerëzit nga njësia e punës nga Ministrisa e Shëndetësisë dhe Ushtria jonë, të cilët me përpjekje mbinjerëzore, duke punuar edhe në mbrëmje, arritën të pastrojnë këtë zonë e cila ishte shkatërruar rëndë dhe ishte një problem dekadash këtu në Qendrën Klinike, të përgatisim siç duhet në kohë rekord dhe ta vendosim këtë spital manovrimi, i cili sipas nevojave dhe gjetjeve të institucioneve shëndetësore mund të rrisë kapacitetin për 130 shtretër, të cilat sinqerisht shpresoj se nuk do ta përdorim kurrë "tha ai.

"Gjëja më e mirë që mund të bëjmë në këtë moment secili prej nesh individualisht dhe ne si institucione është të dëgjojmë këshillat që vijnë nga institucionet kompetente shëndetësore, para së gjithash nga Ministri i Shëndetësisë, të qëndrojmë në shtëpi, të kujdesemi për distancën sociale, të mbajmë distanca prej 1.5 deri në 2 metra, në mënyrë që si komb, popull dhe shtet të jemi në gjendje të shmangim atë që shihet duke ndodhur në vendet që nuk kanë marur masa në kohë për tu mbrojtur kundër pandemisë ", tha Shilegov.

Share