Новости

Николовски: Со порибувањето создаваме услови за зачувување и заштита на автохтоните видови риби во речните води

15.08.2018

Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство започнува со порибување на риболовните води во земјава, кои во моментов немаат концесионер. Денеска министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, присуствуваше на порибување на акумулацијата „Глобочица“. Оваа акумулација се пориби со 40 килограми или 8 000 единки подмладок од речна пастрмка и со 1.700 единки крап ќе биде порибена Акумулацијата “Глобочица“. Исто така, денеска ќе се изврши ...

Прочитај повеќе >

Нова субвенција од 2 денари за килограм откупени сливи, за стабилизирање на откупот на сливи

14.08.2018

Владата на денешната седница донесе одлука за воведување на нова мерка за стабилизирање и решавање на проблемот со откупот на сливи. Конкретно, сите правни лица откупувачи на сливи регистрирани за преработка на земјоделски производи и правни лица регистрирани за вршење на трговија со земјоделски производи, кои извршиле откуп на сливи од реколтата 2018 година од домашно производство, ќе добијат субвенција од 2 денари по килограм за откупени сливи. Одлука стапува на сила со објавување во Службен в...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

МЗШВ го решава проблемот со откупот на сливи, се воведува нова субвенција

13.08.2018

МЗШВ го решава проблемот со откупот на сливи. Со цел да се стабилизира откупот на сливи, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство информира дека во постапка се измени од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2018 година, односно се додава нова мерка за „Директни плаќања за откупени сливи од род 2018 од домашно производство“. Овие измени ќе бидат на дневен ред на утрешната седница на Владата на Република Македонија. Конкретно со измените, сите правн...

Прочитај повеќе >

МЗШВ преземa конкретни мерки за стабилизирање на пазарот на сливи

11.08.2018

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на почеток на следната недела ќе излезе со конкретна интервентна мерка за стабилизирање на пазарот на сливи. Мерките кои што ќе бидат преземени вчера беа заеднички разговарани на состанокот во Радовиш помеѓу тимот од МЗШВ и производителите и откупувачите на сливи. Од вчерашниот состанок произлегоа конкретни предлози од двете страни, кои МЗШВ ќе ги разгледа, и како ресорно министерство ќе донесе мерки кои ќе бидат од заеднички интерес и н...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици