Новости

Забрзано се гради системот за наводнување на јужната долина на Вардар во валандовско, изградени 7.000 метри од планираната мрежа

19.09.2019

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, заедно со градоначалникот на општина Валандово, Перо Костадинов, денеска во валандовско, ја посетија локацијата каде што во тек се градежните работи за изградба на новиот систем за наводнување на јужната долина на реката Вардар. Проектот за наводнување на јужната доилна на реката Вардар, втора фаза, се однесува на рехабилитација и модернизација на инфраструктурата за наводнување на системот за наводнување во Валандово. Мин...

Прочитај повеќе >

Димковски и Бабовски во посета на винарница во Росоман: Со мерките од ИПАРД 2 се јакнат постоечките погони и се отвораат нови преработувачки капацитети

18.09.2019

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, денеска ја посетија винарницата „Мовино“, во Росоман, којашто е корисник на мерките од ИПАРД 2 програмата. Винарницата конкурираше за мерката „Инвестиции во материјални средства за преработка на земјоделски и рибни производи“ од првиот јавен повик од ИПАРД 2 програмата.    ...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

Започна поднесувањето на барања за субвенции за произведени и предадени јаболки од реколта 2018-та

16.09.2019

Од денеска до 15- ти октомври, сите земјоделци кои произвеле јаболка во реколта 2018- та година и количините ги предале на регистриран откупувач во периодот од 12- ти октомври 2018- та година до 25-ти јуни 2019 – та година, ќе можат да поднесат барања за добивање на финансиска поддршка за произведено и предадено јаболко. Висината на оваа финансиска поддршка е 3 денари по килограм за предадено јаболка кај регистрирани откупувачи по цена не повисока од пет денари за килограм. Поднесувањето...

Прочитај повеќе >

МЗШВ: За непречен извоз на земјоделски производи, Фитосанитарната инспекција на терминалот во Кавадарци ќе работи во две смени

03.09.2019

Од утре 04.09.2019, Фитосанитарната инспекција на терминалот во Кавадарци ќе започне со работа во две смени. Државниот инспекторат за земјоделство, којшто е орган во состав на Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство, ја донесе оваа одлука како одговор на барањата на бизнис заедницата за овозможување на брз и непречен извоз на земјоделски производи, што во овој период е особено важна за извозот на грозјето. Согласно одлуката првата смена на инспекцијата ќе биде од 08:00 до ...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици