Новости

Николовски: Ги олеснуваме условите за аплицирање, очекуваме повеќе апликации за градинарството

16.02.2019

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски денеска беше во посета во Струмица, каде со земјоделците и со директорите на сите надлежни институции дискутираа за актуелната состојба во градинарството, за предлозите на земјоделците од регионот, мерките и новитети во Програмите за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој за оваа 2019-та година.. „Во новата Програма за директни плаќања за градинарството го олеснуваме аплицирањето, односно воведуваме ...

Прочитај повеќе >

Лозарите ги добија субвенциите пред почетокот на новата реколта, исплатени 9 милиони евра за одржување на лозови насади

16.02.2019

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој исплати 9 милиони евра за субвенции за одржување на лозови насади, ова денеска во Струмица го соопшти министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, на работната средба со земјоделци од струмичкиот регион.   „Како што ветивме, пред почетокот на новата производствена реколта, ден пред празникот  Свети Трифун,  Платежната агенција исплати близу 9 милиони евра на 15.208 лозари. Ови...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

МЗШВ: Мерките во новите Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот се подготвуваа во комуникација со производителите на јаболка

17.02.2019

Промените во мерките во новата Програма за директни плаќања во делот на финансиската поддршка за производство на јаболка, се направени по барање на производителите на јаболка. Конкретно, пред носењето на Уредбата за директни плаќања беа одржани повеќе состаноци со подсекторските работни групи во МЗШВ, во кои членуваат производители на јаболка меѓу кои и дел од организаторите на денешниот протест. Трансформирањето  на субвенцијата за килограм предадено јаболка е направена по барање на дел од...

Прочитај повеќе >

Со новиот предлог Закон за тутун,производи од тутун и сродни производи до олеснување на административните процедури за тутунопроизводителите

06.02.2019

Владата на вчерашната седница го утврди Предлог-законот за тутун, производи од тутун и сродни производи и донесе одлука да го достави до Собранието на Република Македонија. Со овој закон се уредуваат производството, откупот, обработката и прометот на необработениот и обработениот тутун, производството и прометот на производите од тутун и сродните производи, како и договарањето на производството и откупот на тутунот, регистарот на откупувачи на тутун, начинот на спроведување на испитот за добива...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици