Новости

Димковски: Квалитетот на тутунот е добар, очекуваме непречен откуп и висока просечна откупна цена на тутунот

20.11.2019

Денеска и официјално започна откупот на тутун од реколтата 2019-та. Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, заедно со градоначалникот на општина Прилеп, Илија Јованоски и директорот на Државниот инспекторат за земјоделство, Зоран Шапуриќ, денеска беа во посета на Тутунскиот комбинат Прилеп и на откупните пунктови на компаниите што вршат откуп на тутун во прилепскиот регион. Министерот Димковски посочи дека и оваа година се очекува стабилен откуп со високи просечн...

Прочитај повеќе >

Димковски: Имаме јасна стратегија за максимална поддршка за пчеларството преку Програмите за финансиска поддршка во земјоделството и ИПАРД 2 програмата

16.11.2019

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, денеска присуствуваше на првиот Меѓународен натпревар за квалитет на мед „TETOVO HONEY AWARD 2019“. На натпреварот учествуваа 250 пчелари од повеќе држави: Србија, Косово, Албанија, Црна Гора, Бугарија, Романија, Босна. Министерот Трајан Димковски истакна дека пчеларството е гранка која има важен придонес во земјоделскиот сектор и во зачувувањето на животната средина. „Пчеларството кај нас има долга тр...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

Конче е првиот успешно спроведен проект за консолидација на земјоделско земјиште во државата

20.11.2019

На денешната средба во Општина Конче, Собранието на учесници во консолидацијата на земјоделското земјиште од истоимената општина, едногласно го изгласа предлог планот за распределба на земјоделско земјиште, како завршна фаза во постапката за консолидација во катастарската општина (КО) Конче. Собранието е организирано од страна на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) со поддршка на проектот финансиран од Европската Унија “МАИНЛАНД” кој го спроведува ФАО. О...

Прочитај повеќе >

Од денеска одгледувачите на овци можат да поднесуваат барања за дополнителна субвенција за предадено јагне

19.11.2019

Од денеска започнува рокот за поднесување на барања за дополнителната субвенција од 400 денари за предадено јагне во регистриран кланичен капацитет во 2019 година. Рокот за поднесување на барањата за предадено јагне во кланичен капацитет е до 15 – ти  декември 2019 година. Сите фармери кои ги исполнуваат условите за добивање на финансиска поддршка барањата можат да ги поднесат електронски со помош на компјутер. За да се аплицира, потребно е да се  најават на веб страната на Аген...

Прочитај повеќе >