Новости

Димковски: Измените на Законот за акцизи овозможуваат низа поволности за производителите на ракија

19.10.2019

Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, присуствуваше на отворањето на јубилејната манифестација “Валандовска ракијада “, која денеска слави 20 години. Оваа манифестација го симболизира завршувањето на гроздоберот и претставува можност за презентирање и на другите домашни производи од грозје.Министерот Димковски посочи дека МЗШВ изминатите две и пол години континуирано работи на развојни мерки за лозарството како стратешка земјоделска гранка...

Прочитај повеќе >

Димковски: Со конкретни мерки ги поддржуваме малите производители на традиционални земјоделски производи

18.10.2019

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, денеска присуствуваше на отворањето на прв „Слоуфуд салон“, под мотото „Храната е движење“, на којшто повеќе производители на традиционална храна ги презентираа своите производи.   Министерот Димковски во своето обраќање порача дека во целиот синџир на производство на храна, важна улога имаат малите производители коишто произведуваат висококвалитетни производи и имаат позитивен импакт врз лок...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

Бабовски : Почна аплицирањето за субвенции за трета фаза млеко и за заклани и предадени несилки во преработувачки капацитети

21.10.2019

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, ги известува сите млекопроизводители дека започна поднесувањето на барањата за субвенции за предадено овчо, козјо, и кравјо млеко, трета фаза млеко, односно, за произведено и предадено млеко во периодот од мај до септември 2019- та година. Барањата за искористување на финансиската поддршка млекопроизводителите може да ги поднесат електронски  најдоцна до  5- ти ноември 2019 година. В...

Прочитај повеќе >

ФАО помага за зајакнување на капацитетите за превенција, детекција и подготвеност во случај на Африканска свинска чума во Северна Македонија

21.10.2019

18 октомври 2019 година, Скопје – Африканската свинска чума (АСЧ) е високо заразна болест на свињите, која е присутна во Европа и Азија и нанесува сериознa штетa на одгледувачите и на трговците. Состојбата на Балканот е сериозно загрижувачка, а можноста да се појави во Македонија претставува реалност, особено откако во август 2019 беше детектирана во домашните фарми во Србија.   Со цел да им се помогне на Балканските земји, вклучително и Република Северна Македонија соодветно да одг...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици