Новости

Николовски и Анѓушев од работниот состанок на Министрите за Земјоделство од ЈИЕ: Со јакнење на регионалната соработка до поконкурентни производи и зголемен извоз на меѓународните пазари

15.11.2018

Македонија од оваа година го презема претседателството со Секретаријатот Постојаната работна група за регионален рурален развој (SWG). Ова денеска и официјално беше соопштено на годинешниот 12-ти работен состанок на Министрите за земјоделство од Југоисточна Европа, кој што се одржува во Струга, а домаќин е македонското Министерство за земјоделство,шумарство и водостопанство. На конференцијата учествуваат ресорните министри и потпретседатели на Владите на  Босна и Херцеговина и   ...

Прочитај повеќе >

Градежните работи се во полн ек, системот „Равен-Речица“ ќе овозможи наводнување на над 3.300 хектари земјоделска површина

07.11.2018

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство интензивно работи на изградба на системот за наводнување „Равен – Речица“, со кој што ќе се овозможи зголемување на наводнуваните земјоделски површини во полошкиот регион. Во овој период на терен во полн ек се градежните работи во делот на изградба на изливниот базен во кој што ќе се собира водата, се врши копање на каналот за цевководот и изградени се пристапните патишта до базенот и до цевководот. Со овој систем за н...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

Откупот на јаболка тече непречено, откупени 20.000 тони индустриско јаболко за само еден месец

16.11.2018

Со цел производителите на јаболка да имаат рентабилно производство, Владата воведе нова интервентна субвенција за производителите на јаболка. Конкретно, производителите на јаболка кои го предаваат своето производство кај регистрирани откупувачи кои вршат извоз, добиваат субвенција од 3 денари за килограм предадени јаболка. Во период од носење на мерката, односно 12 октомври, до денес се откупени 20.000 тони јаболка. Ова докажува дека мерките на Владата и МЗШВ даваат реални резултати и вистински...

Прочитај повеќе >

Дванаесетти годишен состанок на Министрите за земјоделство 2018, 14-16 ноември 2018, Струга, Македонија

13.11.2018

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија и Постојаната работна група за регионален рурален развој (SWG) во Југоисточна Европа, оваа година се домаќини на Дванаесеттиот годишен работен состанок на Министрите за земјоделство од Југоисточна Европа, што ќе се одржи на  15-ти ноември, четврток во  Струга, Република Македонија. На конференцијата ќе учествуваат ресорните министри од Босна и Херцеговихна, Косово, Црна Гора, Бугарија, Словенија, Албани...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици