Новости

Тринаесетти год ишен работен состанок на министрите за земјоделство од Југоисточна Европа Димовски: Соработката е единствениот пат за напредок за земјите од Западен Балкан

12.11.2019

Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, присуствуваше на 13 –от  годишен работен состанок на министрите за земјоделство на Југоисточна Европа кој се одржа во Приштина, Косово. На состанокот министрите разговараа политиките и мерките за развој на  земјоделство и руралниот развој во регионот на ЈИЕ, процесот на регионална соработка во областа на земјоделството, како и процесот за интеграција во Европската унија на земјите од Западен Балка...

Прочитај повеќе >

Со проектите на Локалните акциони групи до подобрување на условите за живот во руралните средини

07.11.2019

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски и директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, денеска ги доделија договорите на седум од вкупно девет Локални акциони групи(ЛАГ-ви), коишто добија финансиска поддршка преку Програмата за рурален развој, наменета за проекти за развој на руралните средини. Министерот Димковски посочи дека ова е првпат Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство да обе...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

Лозарите ќе добијат дополнителна субвенција од 2 денари за килограм предадено грозје

13.11.2019

  Владата на вчерашната седница донесе одлука за нова дополнителна субвенција за килограм предадено грозје во регистрирани винарници. Висината на дополнителната субвенција оваа година ќе биде 2 денари за килограм и дополнително проширена. Конкретно, субвенцијата ќе биде наменета не само за винските сорти вранец и смедеревка, туку и за сортите кратошија, станушина, бургундец црн, жилавка и кадарка од реколта 2019. Измените на Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019...

Прочитај повеќе >

С О О П Ш Т Е Н И Е ЗА ПРИЈАВУВАЊЕТО ЗА ПОЛАГАЊЕ НА ИСПИТ ЗА ДОБИВАЊЕ НА ЛИЦЕНЦА ЗА ПРОЦЕНА НА Н ЕОБРАБОТЕН ТУТУН

11.11.2019

Пријавувањето на заинтересираните кандидати за испит за полагање заради добивање на лиценца за процена на тутун ЗАВРШУВА ЗАКЛУЧНО СО 20 НОЕМВРИ 2019 година. Испитот се полага пред комисија што ја формира министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство според Законот за тутун, производи од тутун и сродни производи (*) („Службен весник на Република Северна Македонија” бр.98/19) и Правилникот за формата и содржината на барањето за полагање на испитот за добивање на лиценца за ...

Прочитај повеќе >