Министерот Цветков во Кина за промоција на македонското земјоделство
Дата на објава: 
1 Ноември 2016
cvetkov.jpg

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопантво Михаил Цветков од денеска до 6 ноември престојува во работна посета на Народна Република Кина.

 

Цветков ќе го отвори Македонскиот национален павилјон во Шангајската безцаринска зона во кој постојано ќе бидат изложени производи на околу 20 компании од земјоделско - прехранбениот сектор од Република Македонија.

 

Врз основа на претходно потпишаниот Договор, државната компанија  Директ Импортед Гоодс, која управува со зоната, треба да ги промовира македонските земјоделски и прехранбени производи кои на овој начин ќе станат подостапни до потрошувачите од големиот кинески пазар.

 

Изложувањето на производите на македонскиот павилјон, на кој ќе бидат најзастапени виното, преработките од овошје и зеленчук, органските и други производи, е договорено со кинеската страна да биде безплатно за домашните компании. Павилјонот ќе биде и простор кој ќе овозможи размена на информации за можностите за инвестирање, туризмот и културната размена меѓу Македонија и Шангај, односно Народна Република Кина.


СООПШТЕНИЕ за полагање на првиот дел од испитот за добивање на лиценца за процена на тутун
Дата на објава: 
21 Октомври 2016

Полагањето на првиот дел од испитот за добивање на лиценца за процена на тутун  ќе се одржи на 28 октомври 2016 година, од 12 до 14 часот, во просторијата бр. 2 од Испитниот Центар кој се наоѓа на ул. Христо Смирненски бр.30 ламела 1-Скопје (во близина на Универзална сала).

 

На денот на полагање на испитот, кандидатите треба да носат документ за идентификација (лична карта или патна исправа) и доказ за извршена уплата на надоместот за полагање на испит за добивање на лиценца за процена на тутун (уплатница).

 

Трошоците за полагање на испитот за добивање на лиценца за процена на тутун ги сноси кандидатот, а уплатата ја врши на следната сметка:

(Уплатницата и списокот на кандидати за полагање на испитот се наоѓаат во додатокот за преземање)


Работилница на тема „Фитосанитарната стратегија 2016 – 2020”
Дата на објава: 
21 Октомври 2016
images (1).jpg

На 21-ви и на 22-ри Октомври 2016 година во Берово, во соработка со италијанските партнери во рамките на Твининг проектот ИПА 2010 „Понатамошно јакнење на капацитетите на надлежните органи за безбедност на храна, ветеринарна и фитосанитарна политика“, се одржува работилница на тема „Фитосанитарната стратегија 2016 – 2020”. Целта на работилницата е анализирање на конечната нацрт верзија на стратегијата со цел нејзино одобрување.

 

Фитосанитарната стратегија претставува основа за понатамошен развој на надлежните органи за фитосанитарна политика и дефинирање на нивната улога во фитосанитарната област во наредните пет години. Во наредниот период, во рамките на правната регулатива на Европската Унија од фитосанитарната област, мисијата на сите учесници од надлежните органи за заштита на растенија се фокусира на пронаоѓање на соодветни решенија и одговори за ефикасно споведување на фитосанитарните политики, мерки и стандарди.

 


Традиционални македонски производи на Саем во Париз
Дата на објава: 
18 Октомври 2016
pariz 2.jpg

Македонски ајвар, лутеница, макало, полнети гамби со сирење и други конзервирани производи од овошје и зеленчук произведени во Македонија се дел од палетата прехранбени производи што се презентираат на годинашното издание на Саемот „СИАЛ“ во Париз.

Македонските производители од Македонската асоцијација на преработувачи на овошје и зеленчук (МАП) на саемот настапуваат под слоганот „Вкусот на Македонија“, а заедничкиот штанд е дизајниран во насока на препознатливост на Македонија како земја со вкусна храна, природни убавини, богата традиција и добра дестинација за започнување и развој на бизниси.


Младите земјоделци заинтересирани за мерките против климатските промени
Дата на објава: 
12 Октомври 2016
133383798.jpg

Помладите земјоделци се заинтересирани за користење на мерките за адаптација кон климатските промени и делуваат проактивно во оваа насока, додека постарите даваат своевиден отпор, сметајќи дека инвестицијата во потребната технологија ќе ја зголеми цената на крајниот производ, беше речено на денешниот промотивен настан од проектот „Локална акција за глобална климатска адаптација“.

Според Кирил Ристовски од Центарот за еколошка демократија „Флорозон“, ставовите полека се менуваат, но со претходно детално објаснување за тоа што значи примената на новата технологија.

 

- Неопходно е да се усвои програма за едукација на земјоделците за поефикасно користење на расположливите мерки што ги нуди државата за да се излезе во пресрет на проблемите во производството предизвикани од климатските промени, изјави Ристовски.


Syndicate content