Договорени насоки за успешен откуп на тутунот
Дата на објава: 
11 Ноември 2016
PB110002 (3).JPG

Годинашната реколта тутун е со исклучителено добар квалитет, но родот нема да ги задоволи потребите на откупувачите. Се очекува берба на околу 18.000 до 19.000 тони што е приближно исто ниво како лани.

Ова беше истакнато на денешниот работен состанок во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) на кој присуствуваа претставници и на здруженијата на земјоделците и тутунопроизводителите, како и на откупувачите.

Како што соопшти МЗШВ, десетте монополи склучиле 30.000 договори со тутунари и пројавиле интерес за откуп на 26.000 тони, а на состанокот се дефинирани и неколку заклучоци за успешно преземање на количините.


Прва Национална работилница за управување со шумски пожари
Дата на објава: 
9 Ноември 2016
PB090016.JPG

Во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство се одржа првата Национална округла маса за управување со шумски пожари.  Овој настан е во рамките на активностите на Глобалниот Центар за следење на шумски пожари со седиште во Германија и Регионалниот Центар за следење на шумски пожари со седиште во Скопје- Р. Македонија.

Коорганинатор и домаќин е македонското министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

На рабитилницата присуствуваа претставници од домашни институции и организации кои се надлежни за управувањето со шумски пожари и тоа: ЈП Македонски шуми, Дирекција за заштита и спасување, Центар за управување со кризи, Министерство за одбрана, Министерство за внатрешни работи, ЈП за стопанисување со пасишта, Противпожарен сојуз на Македонија, ЈП Паркови и зеленило, како и од Глобалниот и Регионалниот Центар за следење на шумски пожари.


Министерот Цветков на министерски форум во Кина
Дата на објава: 
7 Ноември 2016
foto.jpg

Во главниот град на провинцијата Јунан, Кунминг  во Кина минатата недела се одржа 11-от  министерски форум од иницијативата за трговска и економска соработка помеѓу земјите на централна и источна европа и Кина на која присутвуваше и македонска делегација предводена од министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство Михаил Цветков.

Во свое обраќање на форунот министерот Цветков  нагласи дека развојот на македонското земјоделство потикнат од државните мерки на поддршка треба да биде заснован на заштита на природните ресурси и биодиверзитетот и дека размената на искуствата помеѓу земјите оваа иницијативата е корисено во примената на најдобрите практики.


Отворен македонскиот павилјон во Зоната за слободна трговија во Шангај
Дата на објава: 
3 Ноември 2016
133417830.jpg

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков свечено го отвори македонскиот национален павилјон во Зоната за слободна трговија во Шангај. Павилјонот е постојан изложбен простор за македонските земјоделско прехранбени производи во Шангај.

 

За време на свеченоста беше промовирано и македонското вино и беа претставени потенцијалите на овој сектор.

 

Во разговорите со високите претставници на бесцаринската зона за следниот период беа договорени интензивни промотивни активности на повеќе македонски прехранбени производи на кинескиот пазар.

 

Отворањето на македонскиот павилјон претставува уште една шанса за подобрување на трговската размена со Кина и повеќемилионскиот Шангај.


СООПШТЕНИЕ за полагање на вториот (практичен) дел од испитот за добивање на лиценца за процена на тутун
Дата на објава: 
3 Ноември 2016

Полагањето на вториот (практичен) дел од испитот за добивање на лиценца за процена на тутун ќе се оддржи во салата за состаноци во НАУЧЕН ИНСТИТУТ ЗА ТУТУН ПРИЛЕП со седиште на ул. Кичевска бр.ББ, Прилеп на 16 ноември 2016 година, со почеток од 11 часот.

 

Се известуваат кандидатите на кои им е потребна обука во познавањето на тутунската суровина  дека на 15 ноември од 10 до 15 часот во просториите на Научен Институт за тутун Прилеп  може да побараат помош од  д-р Ана Корубин Алексоска и м-р Милан Смоквоски.

 

Списокот со лица за полагање на вториот (практичен) дел од испитот за добивање на лиценца за процена на тутун е во додатокот за превземање.


Syndicate content