Министерот Цветков засади црн бор во Тетовско
Дата на објава: 
30 Ноември 2016
Foto.jpg

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков денеска во рамки на акцијата „Ден на дрвото - засади ја својата иднина" посади дрвце во месноста Брдце над селото Сиричино, општина Јегуновце каде на околу шест хектари беа засадени околу 15 илјади садници црн бор.

 

- Ова е 18-та по ред акција Ден на дрвото – засади ја својата иднина. Оваа година планираме да засадиме 2,6 милиони садници првенствено околу населените места и градовите каде имаме најголемо загадување. Во Скопје и неговата околина планирани се еден милион садници, Тетово и Кичево со по сто илјади садници, во Битола околу двеста и педесет илјади садници, изјави Цветков.

 

Се работи, нагласи, за садници постари од три години, а на други шеесет локации ќе се засадaт остатокот од над еден милион садници.

 


Цветков во Чешиново на промоција на резултатите на оризово поле од системот капка по капка
Дата на објава: 
18 Ноември 2016
Cesinovo.jpg

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Михаил Цветков во присуство на оризопроизводители ги промовираше резулатите од првото и единствено поле со ориз во Македонија наводнувано со систем „капка по капка“ во сопственост на Јорданчо Лефков.

-За македонското земјоделство да биде конкурентно клучно е земјоделците да инвестираат во нови технологии како системите капка по капка за едногодишни култури. Новиот начин на наводнување овде во Чешиново резултираше со заштеда на вода од 40 проценти, заштеда на време од 650 отсто (218 работни часови), олеснет процес на хемиска заштита, значително намалување на плевелот, зачувување на хранливи материи во почвата и намалување на емисијата на стакленички гасови од полето. Дополнително, овој начин на наводнување отвора можност за производство на органски ориз кој не се произведува во Македонија, а за кој има голема побарувачка во Европа, истакна министерот Цветков.


ИЗВЕСТУВАЊЕ за кандидатите кои го положија испитот за добивање лиценца за процена на тутун
Дата на објава: 
17 Ноември 2016

Списокот со кандидатите кои го положија вториот (практичен) дел од испитот за добивање на лиценца за процена на тутун, што се одржа во НАУЧНИОТ ИНСТИТУТ ЗА ТУТУН во Прилеп на 16 ноември 2016 година, се наоѓа во додатокот за превземање.

Додаток за превземање: 

Договорени насоки за успешен откуп на тутунот
Дата на објава: 
11 Ноември 2016
PB110002 (3).JPG

Годинашната реколта тутун е со исклучителено добар квалитет, но родот нема да ги задоволи потребите на откупувачите. Се очекува берба на околу 18.000 до 19.000 тони што е приближно исто ниво како лани.

Ова беше истакнато на денешниот работен состанок во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) на кој присуствуваа претставници и на здруженијата на земјоделците и тутунопроизводителите, како и на откупувачите.

Како што соопшти МЗШВ, десетте монополи склучиле 30.000 договори со тутунари и пројавиле интерес за откуп на 26.000 тони, а на состанокот се дефинирани и неколку заклучоци за успешно преземање на количините.


Прва Национална работилница за управување со шумски пожари
Дата на објава: 
9 Ноември 2016
PB090016.JPG

Во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство се одржа првата Национална округла маса за управување со шумски пожари.  Овој настан е во рамките на активностите на Глобалниот Центар за следење на шумски пожари со седиште во Германија и Регионалниот Центар за следење на шумски пожари со седиште во Скопје- Р. Македонија.

Коорганинатор и домаќин е македонското министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

На рабитилницата присуствуваа претставници од домашни институции и организации кои се надлежни за управувањето со шумски пожари и тоа: ЈП Македонски шуми, Дирекција за заштита и спасување, Центар за управување со кризи, Министерство за одбрана, Министерство за внатрешни работи, ЈП за стопанисување со пасишта, Противпожарен сојуз на Македонија, ЈП Паркови и зеленило, како и од Глобалниот и Регионалниот Центар за следење на шумски пожари.


Syndicate content