СООПШТЕНИЕ
Дата на објава: 
26 Јануари 2010

Министерoт за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски, утре, среда, 27.01.2010 година, во 11 часот во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе одржи работен состанок со претставници на Федерацијата на фармери во РМ.

 

На состанокот ќе се разговара за финансиската поддршка на земјоделците во 2010 година, актуелните состојби во земјоделското производство, за предлозите на Федерацијата на фармери кои се однесуваат на критериумите за остварување на право на финансиска поддршка во делот на сточарското производство и за други актулени теми.

 

Изјави за медиумите во 12,30 часот.

 

Покануваме новинари, сниматели и фоторепортери.


Програма за проширана репродукција на шумите за 2010 година
Дата на објава: 
26 Јануари 2010

Шумарството годинава ќе се финансира со 150 милиони денари преку програмата за проширена репродукција на шумите.

За извршување на мерките и активностите од оваа програма, се утврдени повеќе мерки и активности и тоа:

 


Министерот за земјоделство Љупчо Димовски ја посети свињарската фарма на велешка Агриа
Дата на објава: 
25 Јануари 2010
Agria.jpg

Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Димовски ја посети свињарската фарма на велешка фирма ,,Агриа,,Во разговорите со менаџерскиот беше констатирано дека оваа фарма ги здоволува  највисоките европски нормативи на  свињарска фарма.

 


Тутунарите задоволни од откупот
Дата на објава: 
22 Јануари 2010
Sostanok so tutunarite 007.jpg

Откупот на тутунот привршува, досега преземените 22.000 тони го натфрлија очекуваното, квалитетот е одличен, а производителите се генерално задоволни од проценката, од просечната цена што достигна 192 денара и од владината поддршка - 60 денари за предаден килограм.


Заврши проектот за развој на пчеларството ТИКА
Дата на објава: 
21 Јануари 2010
100_1849.jpg

Производство на висококвалитетен мед, млеч, прополис и полен, формирање нови одгледувалишта на пчели и модернизација на постоечките, се дел од резултатите на проектот „Развој на пчеларството во источна Македонија“ што изминатите три години го реализираше Mинистерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во соработка со Турската Администрација за Соработка и Развој (ТИКА).

 


Syndicate content