Заменик министерот Иваноски ги презентира политиките за договорно производство и за здружување на преспанските земјоделци
Дата на објава: 
29 Јуни 2010
100_3400_mala.jpg

Регулирање на трговијата преку договорно производство, откуп на земјоделски производи врз основа на писмен договор, склучен за минимум 50 проценти од реализираните количини, најмалку 45 дена пред вршењето на откупот, нуди новиот Закон за земјоделство и рурален развој кој е на сила. Во договорот мора да биде наведен видот на земјоделскиот производ кој се продава, неговиот квалитет, цена и количина. Мора да се назначи времето на важност на договорот, начинот и рокот на исплата на откупените количини, како и одредби за престанување и раскинување на договорот. Ова им го пренесе на земјоделците од Преспа, заменик министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Перица Иваноски, на форумот за политика за квалитет и здружување кој се одржа во Ресен. Презентирајќи ја законската рамка за договорното производство тој истакна дека измена на договорот за откуп , договорните страни можат да направат најдоцна 10 дена пред предавањето на производот од договорот.

 


Министерот Димовски се состана со производителите и преработувачите на пченица
Дата на објава: 
28 Јуни 2010

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски, денеска одржа состанок со производителите на пченица, членки на земјоделските здруженија и мелничко-пекарските компании, членки на Стопанската комора на Македонија и на Сојузот на стопански комори.

 

Засилени контроли на граничните премини, но и на внатрешниот пазар од страна на Државниот инспекторат за земјоделство за да се спречи  увоз на неквалитетно брашно и пченица, како и примена на законските правила во производството и во откупот на лебното жито, најави министерот Димовски на состанокот со земјоделците и мелничарите.

 

-Проблеми во откупот на пченицата не би требало да има, а откупната цена треба да ја договорат производителите и мелничарите. И оваа година за потребите на државата, Бирото за стокови резерви ќе се вклучи во откупот, но, засега, не се знае колкави ќе бидат тие количини- рече министерот Димовски.

 


СООПШТЕНИЕ
Дата на објава: 
28 Јуни 2010

Фитосанитарната управа во петок,02.07.2007год, во 11 часот во салата за состаноци во поранешна Македонија Табак ќе одржи јавна расправа за Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за ѓубрива.

 

Ве покануваме за присуство и активно вклучување во јавната расправа.

 

Сите забелешки предлози и сугестии за овој Предлог Закон можете да ги доставите на е-маил адресата:

 

[email protected]


Јавен конкурс за изработка на риболовни основи
Дата на објава: 
24 Јуни 2010

ЈАВЕН КOНКУРС
за изработка на риболовни основи

Предмет на овој јавен конкурс е изработка на риболовни основи за вештачките езера - акумулации:

Стрежево - Битола, Младост - Велес, Слатино - Охрид, Лисиче - Велес, Глобочица - Струга, Матка - Скопје, Липково - Куманово, Глажња - Куманово, Ратево (Беровско Езеро) - Берово, Градче - Кочани, Пишица - Пробиштип, Селимли - Гевгелија, Паљурци - Гевгелија, Пештерица - Прилеп, Беловодица - Прилеп, Мавровица - Св. Николе


МИНИСТЕРОТ ДИМОВСКИ ГИ ПОСЕТИ ПРЕСПАНСКИТЕ СЕЛА ПОГОДЕНИ ОД НЕВРЕМЕТО
Дата на објава: 
21 Јуни 2010
Poseta na Resen.jpg

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски, денеска ги посети преспанските производители на јаболка чии површини во саботата беа погодени од невремето. Според првичните проценки, оштетени се околу 300 хектари јаболкови насади во преспанските села Царев Двор, Горна и Долна Бела Црква, селото Козјак, како и насади со јаболка во селата Дрмени и Сопотско.

 

Министерот Димновски оствари средба со градоначалникот на општина Ресен Михаил Волкановски кој на заедничката средба со претставници на Сојузот на здруженија ,,Обединети агропроизводители,, од Ресен, информира дека се формирани две општински комиии, кои на лице место ќе извршат процека на штетите на површините погодени од невремето.

 


Syndicate content