Јаболкопроизводителите од Ресен задоволни од средбата со министерот Димовски
Дата на објава: 
25 Февруари 2010

Продолжија работните средби  на министерот Љупчо Димовски со производителите на јаболка од Преспа. По денешната средба, овоштарите  изразија задоволство од решенијата кои што беа понудени од страна на ресорното Министерство за земјоделство за  решавање на проблемот со пласманот со јаболкото, односно со измената на Програмата за субвенционирање за годинава. Во неа, како што и беше побарано од страна на земјоделците зголемен е износот на поддршката за оваа категорија овоштари. Со нејзината пренамена тие наместо 18, за одршување на насадите ќе добијат по 42.700 денари за хектар.


Услови за трговија со семе и саден материјал
Дата на објава: 
25 Февруари 2010

Од 3.500 до 5 илјади евра казна за правното лице и 1300 до 2 илјади евра во денарска противврденост за одговорното лице на компанијата, но и забрана за вршење на дејноста во временски период од 1 до 5 години. Ова е  казната за компаниите за кои Државниот земјоделски инспекторат (ДЗИ)  ќе констатира дека  вршат неовластена трговија со семе и саден материјал.


Јавен повик за доставување на барања за средства од Програмата за руралниот развoj за 2010 година
Дата на објава: 
25 Февруари 2010
Додаток за превземање: 

Турција и донира на Македонија две возила со комплетна опрема за гасење шумски пожари
Дата на објава: 
23 Февруари 2010
Donacija Tika 053.jpg

Две теренски возила и опрема за гасење шумски пожари, е донацијата вредна 300.000 долари што денеска ја доби македонското Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство од Министреството за земјоделство на Република Турција. Станува збор за пожарникарско возило - камион и теренско за брза интервенција, кои вклучуваат комплетна опремна за гаснење пожари за 20 лица. Донацијата е наменета за Министерството за земјоделство и за јавното претпријатие „Македонски шуми“, а се реализира преку Турската владина администрација за развој и соработка (ТИКА).

 


Рокот за поднесување барање за ИПАРД средствата продолжен до 17 март
Дата на објава: 
23 Февруари 2010
Donacija Tika 069.jpg

По барање на потенцијалните апликанти, рокот за поднесување барања за средствата од ИПАРД програмата се продолжува за три недели, односно до 17 март, соопшти денеска заменик - министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Перица Иваноски.


Syndicate content