Министерот Димовски во посета на полошкиот регион
Дата на објава: 
3 Март 2010
Rabotilnica i Gostivar rabota na teren 013.jpg

Нема опасност од излевање на Вардар во Полошко и состојбата се следи деноноќно, изјави денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупо Димовски при посетата на селата Мало Турчане, Гостиварско, и Ротинци, Тетовско.

 

Делегацијата составена од членови на Дирекцијата за заштита и спасување, Центарот за управување со кризи и Министерството за транспорт и врски ги посети местата каде Вардар директно се заканува со поплавување.

 

- Ситуацијата е стабилна. Водостојот на реката е со зголемено ниво, но не е во фаза за да се прелее во нивите. Можно е заезерување на земјоделските површини поради високото ниво на подземни води. Таа појава ќе биде краткотрајна, рече Димовски.Се следи и состојбата со водотеците од Шар Планина и доколку дојде до зголемен доток ќе се реагира брзо.По стабилизирање на водостоите со Акцискиот план на Министерството за земјоделство се предвидува чистење на каналот од селото Радиовце до Бистрица во должина од 5,5 километри.


Работилница за заштитата на називите на земјоделските производи
Дата на објава: 
3 Март 2010
Rabotilnica i Gostivar rabota na teren 010.jpg

Со вкупно 20 милиони денари министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство годинава ја поддржува заштитата на називите на земјоделските производи. Целта е домашните субјетки да се ориентираат кон заштитата на производството што освен поголема цена, значи и сигурен пласман не само на македонскиот, туку и на надворешните пазари.

 

Ова беше истакнато на денешната работилница во Министерсвото за земјоделство, шумарство и водостопанство.


Јаболкопроизводителите од Ресен задоволни од средбата со министерот Димовски
Дата на објава: 
25 Февруари 2010

Продолжија работните средби  на министерот Љупчо Димовски со производителите на јаболка од Преспа. По денешната средба, овоштарите  изразија задоволство од решенијата кои што беа понудени од страна на ресорното Министерство за земјоделство за  решавање на проблемот со пласманот со јаболкото, односно со измената на Програмата за субвенционирање за годинава. Во неа, како што и беше побарано од страна на земјоделците зголемен е износот на поддршката за оваа категорија овоштари. Со нејзината пренамена тие наместо 18, за одршување на насадите ќе добијат по 42.700 денари за хектар.


Услови за трговија со семе и саден материјал
Дата на објава: 
25 Февруари 2010

Од 3.500 до 5 илјади евра казна за правното лице и 1300 до 2 илјади евра во денарска противврденост за одговорното лице на компанијата, но и забрана за вршење на дејноста во временски период од 1 до 5 години. Ова е  казната за компаниите за кои Државниот земјоделски инспекторат (ДЗИ)  ќе констатира дека  вршат неовластена трговија со семе и саден материјал.


Јавен повик за доставување на барања за средства од Програмата за руралниот развoj за 2010 година
Дата на објава: 
25 Февруари 2010
Додаток за превземање: 

Syndicate content