ПОСТАВУВАЊЕ НА КАМЕН ТЕМЕЛНИК НА АДМИНИСТРАТИВЕН ОБЈЕКТ НА МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗЕМЈОДЕЛСТВО, ШУМАРСТВО И ВОДОСТОПАНСТВО
Дата на објава: 
20 Јуни 2010
kamen temelnik.jpg

Премиерот Никола Груевски и Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски денеска го поставија камен-темелникот на новата зграда на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство што во наредните 17 месеци ќе се гради на постојната локација на Министерството во Градскиот парк во Скопје.

 

Новиот објект ќе биде со основа од 1.800 метри квадратни и вкупна површина од 5.900 метри квадратни распределена во приземје и три ката. За негова реализација се обезбедени 4,5 милиони евра обезбедени од Владата на Република Македонија и Светска банка преку Проектот за зајакнување на земјоделството и пристап кон ЕУ.

 


Јавен оглас - Набавка на лабораториска опрема
Дата на објава: 
10 Јуни 2010

ПОКАНА ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ПОНУДИ

Република Македонија

Проект за зајакнување на земјоделството и пристап кон ЕУ

ИБРД Заем/4861-МК

Набавка на лабораториска опрема

МК-АСАП-Ц3-ИЦБ-Г14


Завршна средба на министерот Димовски со тускиот амбасадор Окчал
Дата на објава: 
10 Јуни 2010
Dimovski Okcal.jpg

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство наскоро ќе го потпише протоколот за соработка со Министерството за земјоделство и рурален развој на Република Турција со што и на институционално ниво ќе се интензивира воспоставената соработка меѓу Република Македонија и Република Турција. Ова го најави  министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски на денешната средба со амбасадорот на Република Турција во Македонија, неговата екселенција Аслан Хакан Окчал, по повод  завршувањето на неговиот мандат.

 

-Република Турција е голем производител, но и  голем пазар со можност за пласман на одредени земјоделски производи кои се за нас стратешки. Република Турција е нашиот искрен пријател и поддржувач и во областа на земјоделството и затоа изразуваме благодарност за досегашната соработка и поддршка, со убедување дека воспоставените односи ќе продолжиме  да се развиваат и со новиот амбасадор на Република Турција во Република Македонија - рече министерот Димовски.


Јавен оглас бр. 06/10
Дата на објава: 
9 Јуни 2010

Ј а в е н О Г Л А С    бр. 06/10

за давање во закуп на земјоделско земјиште

во државна сопственост до 10 хектари

 

I. ПРЕДМЕТ НА јавниот ОГЛАС

Се дава во закуп земјоделско земјиште во сопственост на државата и тоа во следните региони:

Св. Николе, Пробиштип, Валандово, Ресен, М.Брод, Д. Хисар, Куманово и Кичево.

Додаток за превземање: 

Промовирана Мрежата за рурален развој
Promovirana mreza.jpg

Подобрувањето на животот во руралните области преку изградба на капацитетите на руралното општество е основната цел на Мрежата за рурален развој на Република Македонија што денеска официјално беше промовирана во Скопје.

 

- Креирањето на Мрежата за рурален развој има за цел да ги вклучи локалните актери во промоција и јакнење на свеста на населението во руралните заедници во процесот на ефикасно користење на мерките и фондовите од ИПАРД и Националната програма за рурален развој, рече министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски во поздравниот говор на промоцијата на Мрежата.

 


Syndicate content