Информации и мерки за превенција поврзани со вирус COVID-19

Телефонска психолошка поддршка и за трудниците и родилките, лицата со нарушен слух, говор и глас, како и психолошка поддршка на албански јазик во период со справувањето со коронавирусот

03.04.2020

Министерството за здравство информира дека во соработка со Клиниката за психијатрија отворени се уште 3 нови телефонски броеви за психолошка поддршка за трудниците и родилките, лицата со нарушување на слухот, говорот и гласот, како и психолошка поддршка за лица во самоизолација на албански јазик во периодот со справувањето со КОВИД-19 во Република Северна Македонија. На телефонските броеви одговараат стручни лица, психијатри од Клиниката. * 078/378-766 – Трудниците и родилките на кои им е...

Прочитај повеќе >

Филипче: Одобрен е пристап до Европскиот солидарен фонд – рамноправно со сите европски земји ќе учествуваме во заедничките постапки за набавка на материјали и апарати – Од денеска во функција нова веб страницa

02.04.2020

На денешната редовна прес-конференција, министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче изјави дека отворена е нова веб-страница со цел полесен пристап за граѓаните до сите информации во врска со коронавирусот во земјава. „Од денеска  е во функција веб-страницата „koronavirus.gov.mk“ каде на едно место се собрани сите информации во врска со коронавирусот, совети во однос на заштитата, правилната самоизолација, насоки како да се препознаат симптомите, дневните вести коишто ...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

До крај на јули може да се аплицира за добивање на субвенции за земјоделството по Програма 2020 година

07.07.2020

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги информира сите корисници на финансиска поддршка во земјоделството, дека почна аплицирањето за добивање на субвенции за земјоделството.   Крајниот рок за доставување на барањата е до 31- ви јули 2020 година.   Во овој период ќе се поднесуваат барања за директни плаќања за растително производство и тоа за поледелски и градинарски култури, лозови и овошни насади. Исто така до крај на месецот барање за добивање ...

Прочитај повеќе >

ФАО обучува преку Интернет 350 ветеринари од Балканот за подготвеност на африканска свинска чума

01.07.2020

1 јули 2020 година, Будимпешта, Унгарија - Иако вниманието на медиумите е свртено кон човечката пандемија, африканската свинска чума сè уште е многу важен проблем. Беснеејќи низ три континенти, никогаш досега во историјата болеста не беше толку широко распространета со толку милиони животни погодени. Болеста носи огромни економски трошоци, значителни нарушувања во трговијата и сериозно влијае на руралниот живот.   Во Европа, болеста прогресивно се шири од Грузија, каде влезе уште в...

Прочитај повеќе >
Новости

Министерот Димковски на увид во активностите од втора фаза на процесот за консолидација на земјоделско земјиште во Логоварди

12.07.2020

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, денеска беше на увид во активностите од втора фаза на процесот за консолидација во Логоварди, кое е многу значајно земјоделско подрачје во Пелагонискиот регион. Процесот на консолидација опфаќа неколку фази, а во Логовади се спроведува веќе втората фаза-Планирање на распределба на земјоделското земјиште и на потребните интервенции во земјоделската инфраструктура.   “Конкретно, ова подрачје опфаќа дури 393 ха з...

Прочитај повеќе >

Започна распределбата на картичките за новите корисници на зелена нафта по програма 2020 година

11.07.2020

Денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски и директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, беа во посета на Струмичкиот регион од каде што информираа за започнувањето на распределбата на картичките за новите корисници на зелена нафта. Преку подрачните единици на МЗШВ,  ќе се поделат новите картички во сите региони во државата. Оние кои веќе имаат картички од лани, по автоматизам ќе им бидат над...

Прочитај повеќе >Пон
Вто
Сре
Чет
Пет
Саб
Нед

Одберете датум

Јавни огласи и повици