Новости

Димковски и Бабовски во Лозово: Жителите во општина Лозово, после 24 години, за првпат добиваат 8 нови асфалтирани улици

23.01.2020

Министерот за земјоделство, шумaрство и водостопанство, Трајан Димковски, заедно со директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски и градоначалникот на општина Лозово Ацо Велковски, денеска ги посетија локациите кадешто оваа општина ги реализира  капиталните инвестиции преку мерките од Програмата за рурален развој.   „Во Општина Лозово во тек се градежни активности за реконструкција и асфалтирање на улици и локални патишта...

Прочитај повеќе >

Димковски: Раскината концесијата за Охридско езеро, нема да дозволиме никој да го злопупотребува нашето природно богатство

22.01.2020

Владата на Република Северна Македонија  донесе одлука за раскинување на договорот за концесија за Охридското езеро со концесионерот „Летница-Белвица“. Причината за оваа одлука е поради утврдените нерегуларности од страна на надлежните институции во работата на сегашниот концесионер.   Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, денеска во Охрид изјави дека по низата реакции од медиумите, граѓаните и рибарите, МЗШВ во декември минатата година,...

Прочитај повеќе >
Соопштенија

Реакција од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на прес-конференцијата на дополнителниот заменик-министер Цветан Трипуновски МЗШВ: Нема поткуп, туку навремена и неселективна исплата на субвенциите за земјоделците

24.01.2020

МЗШВ го потсетува дополнителниот заменик-министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, Цветан Трипуновски, да не манипулира со земјоделците, редовните исплати на субвенциите согласно календарот за исплата,  не се поткуп туку вистинска грижа за земјоделците. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство заедно со Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој (АФПЗРР), во изминатите две и пол години за прв пат после 11 години воспоставија механиз...

Прочитај повеќе >

МЗШВ: Целокупното договорено количество на тутун од реколтата 2019 ќе биде откупенo

24.01.2020

Денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, заедно со директорот на Државниот инспекторат за земјоделство, Зоран Шапуриќ, одржаа работен состанок со претставници од Стопанската комора на Македонија, откупните претпријатија на тутун и Сојузот на здруженија на тутунари. На состанокот се разгледаа информациите за моменталната состојба со откупот на тутун од реколтата 2019-та. Државниот инспекторат за земјоделство е постојано на терен, а дел од откупните пунктови кои времено беа...

Прочитај повеќе >