Biznesmenë shqiptarë dhe amerikanë të interesuar për bashkëpunim dhe investime në bujqësinë e Maqedonisë
Дата на објава: 
18 Јануари 2018
slika drzaven.jpg

Sekretari i Shtetit i Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, NefrusÇeliku zhvilloi një takim pune me biznesmenë, anëtarë të dhomave, përfaqësues të sektorit bankar dhe institucionet financiare në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Republikës së Shqipërisë. Në takim morën pjesë dhe kompani nga Maqedonia në fushën e shërbimeve të konsulencës, si dhe përfaqësues nga sektori bankar.

 

Nga ana maqedonase, në takim u prezantu situata aktuale në bujqësinë e Maqedonisë, tokën bujqësore në dispozicion, gjendjen e qendrave grumbulluese dhe mundësi për të blerë të njëjtin, numrin e kafshëve, prodhimtaria, degët strategjike, mënyrat e mbështetjes financiare në bujqësi, politikat qeveritare për zhvillim të këtij sektori, si dhe mundësitë për investime në fushën e bujqësisë në Republikën e Maqedonisë.

 

Sekretari Çeliku ka thënë se takimi i sotëm është i rëndësishëm për shkak se përfaqëson një mundësi potenciale për bashkëpunim afat-gjatë në zbatimin e projekteve të ardhshme të suksesshme me interes të ndërsjellë.

 

"Sektori agro-ushqimor është një degë e rëndësishme ekonomike e Republikës së Maqedonisë. Maqedonia është një prodhues i provuar të produkteve bujqësore me shije të veçantë dhe cilësi të shkëlqyer për shkak të kushteve klimatike të shkëlqyera dhe të tokës e cila i jep një karakteristikë të veçantë dhe të njohur, jo vetëm në tregjet tradicionale në rajon, por edhe tregjet botërore me fuqi të lartë blerëse. Një nga prioritetet që do të jetë e dedikuar qeveria në të ardhmen është krijimi i një klime të favorshme për tërheqjen e investitorëve të huaj, duke ofruar asistencë teknike dhe stimuj administrativ për realizimin e investimit", tha Çeliku.

 


Албански и американски бизнисмени заинтересирани за соработка и инвестиции во македонското земјоделство
Дата на објава: 
18 Јануари 2018
slika drzaven.jpg

Државниот секретар на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Нефрус Челику, денеска имаше работен состанок со бизнисмени, членки на комори, претставници на банкарскиот сектор и финансиски институции од Соединетите Американски држави и од Република Албанија. На состанокот присуствуваа и македонски фирми од областа на консултантски услуги, како и претстваници од банкарскиот сектор.

Од македонска страна, на состанокот беше презентирана моменталната состојба во македонското земјоделство, расположливите земјоделски површини,состојба со откупни центри и можност за купување на истите, број на добиток, проиозводство, стартешки гранки, начинот на финансиска поддршка во земјоделството, политиките на Владата за развој на овој сектор, како и можностите за инвестирање во областа на земјоделството во Република Македонија.

 

Државниот секретар Челику, посочи дека денешниот состанок е значаен бидејќи претставува потенцијална можност за долгорочна и соработка во спроведување на идните успешни проекти кои се од взаемен интерес.


Министерот Николовски во официјална посета на најголемиот светски саем за храна и земјоделство „Зелена Недела“ во Берлин
Дата на објава: 
17 Јануари 2018
IMG_2834.jpg

Од денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, е во петдневна официјална посета на најголемиот светски саем за храна и земјоделство „Зелена Недела“, во Берлин, Сојузна Република Германија. Се работи за саем со долга традиција од 1926 година, на кој што своите производи ги изложуваат фирми од целиот свет, поради што доаѓаат повеќе од  400.000 посетители. Целиот настан е во организација на Министерството за храна и земјоделство на Сојузна Република Германија, во рамки на кој што се одржува и Форум за храна и земјоделство.

Годинава на саемот ќе учествуваат околу 90 министри за земјоделство од целиот свет, еврокомесарот за земјоделство и рурален развој на Европската унија, Фил Хоган, но и директори на меѓународни институции како Светска банка, Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации, меѓународни организации за земјоделство и други.


Расте откупната цена на тутунот, се интензивираат инвестициите во тутунската индустрија
Дата на објава: 
17 Јануари 2018
26176134_10155150949278202_2099915242_n.png

Просечната откупна цена на тутунот од реколтата 2017-та достигна 212,7 денари за килограм. Откупот на тутун е во завршна фаза и се очекува да заврши до крајот на месецот. Досега според податоците од Државниот инспекторат за земјоделство се откупени повеќе од 19,4 милиони килограми тутун во вредност од близу 60 милиони евра. Тутунот годинава е со добар квалитет, кај компаниите има интерес за откуп и засега нема пријавено проблеми во однос на проценката на класите.

Производството на тутун е стратешка култура на Република Македонија, со извоз во вредност од 100 милиони евра годишно.Во просек годишно откупот на тутун е околу 25 милиони килограми, со вредност од над80,5 милиони евра.

Тенденцијата на Владата е да се зголеми побарувачката на тутунот со зголемување на конкурентноста на пазарот преку влез на нови откупувачи на пазарот и инвестиции во тутунската индустрија, што крајно ќе влијае и врз зголемување на откупната цена на тутунот.


Јавна дебата за Предлог Националната програма за земјоделство и рурален развој 2018-2022
Дата на објава: 
16 Јануари 2018
jr mzsv2.jpg

Во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) денеска се одржа третата јавна дебата за Предлог 5 годишната Национална програма за субвенционирање.На работниот состанок учествуваа претставници од земјоделските здруженија, стопанските комори и фирми, кои имаа можност да го искажат своето мислење и да дадат предлози за подобрување на предвидените проекции на државната поддршка во следните пет години.

Националната Програма е за периодот 2018- 2022 година, и истата е основа за наредните Годишни Програми и може да се ревидира на три години. Програмата е донесена врз основа на Законот за земјоделство и рурален развој, а целта на истата е развој на македонското земјоделство преку имплементирање на нови технологии, инвестиции, зголемена конкурентност.


Syndicate content